Konkurs Kulinarny "Smaki 2017" w Olecku, czyli wariacje pierogowe

2017-05-23 15:18:54(ost. akt: 2017-05-23 15:43:36)
W Centrum Edukacji przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku odbył się XIII Konkurs Kulinarny „Smaki 2017”. Brała w nim udział młodzież z placówek specjalnych kształcących w zawodzie kucharza.
W konkursie, który odbył się w czwartek, 18 maja wzięli podopieczni: Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Węgorzewie, Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Gołdapi, Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Giżycku, Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Głuchych w Olecku oraz Centrum Edukacji Specjalnej przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku.

Hasłem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były "Pierogi na słodko i słono". Młodzi kucharze musieli w ciągu dwóch godzin przygotować swoje popisowe dania.

Komisja konkursowa, która oceniała przygotowanie potraw, ich wygląd i smak mieli twardy orzech do zgryzienia, ponieważ uczestnicy wykonali piękne i smaczne dania.

Najlepsi kucharze otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe z rąk dyrektor Centrum Edukacji przy ŚDS Danuty Zaniewskiej. Pozostali otrzymali nagrody książki kucharskie i dyplomy uczestnictwa.

Konkurs tradycyjnie zorganizowali Teresa Ruszczyńska i Stanisław Kamiński.



WYNIKI KONKURSU:
Kategoria: zasadnicze szkoły zawodowe
1. Andrzej Barszczewski (Ośrodek Szkolno – Wychowawczy dla Dzieci Głuchych w Olecku) za "Pierogi z pieczarkami i soczewicą"
2. Karolina Rutkowska (Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Węgorzewie) za "Pierogi z nadzieniem z piersi kurczaka w sosie serowym"
3. Tomasz Kosiński (Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Giżycku) za "Pierogi z bananami"

Kategoria: szkoły przysposabiające do pracy
1. Adrian Ordowski (Centrum Edukacji przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku) za " Pierogi pieczone ze słodką niespodzianką"
2. Mateusz Grzeszczuk (Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Gołdapi) za "Jabłkowy zawrót Głowy"
3. Agnieszka Zapolska (Centrum Edukacji Specjalnej w Olecku) za " Pierogi krucho-drożdżowe ze suszonymi pomidorami i serem"

Wyróżnienia: Sebastian Wieczorek (Ośrodek Szkolno – Wychowawczy dla Dzieci Głuchych w Olecku) za " Pierogi z borówkami", Tomasz Pietrewicz (Centrum Edukacji przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku) za " Włoski pieróg Calzone"


Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. mika #2251125 | 91.240.*.* 23 maj 2017 19:15

    Pierogi wyglądaja rewelacyjnie i pewnie tak smakują.Jaki duży wybór,przez swoje zycie nie jadłam takich wymyślnych.Brawo dla was uczestnicy,dla wszystkich brawo

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz