Giżycczanie na praktykach w Hiszpanii. Przyrządzają owoce morza i zwiedzają
2021-01-23 09:52:36(ost. akt: 2021-01-23 09:28:11)
Młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku nabiera doświadczenia zawodowego w Sewilii. Realizują projekt ,,Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy”.
Mimo licznych obostrzeń na lotniskach i wymaganych dodatkowych dokumentów udało nam się zacząć staż w Sewilli w ramach
Szesnastoosobowa grupa uczniów kształcących się w zawodach technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w okresie od 17.01.2021 – do 06.02.2021 odbywa trzytygodniowy staż w renomowanych hiszpańskich lokalach gastronomicznych. Najważniejsze cele naszych praktyk to: podniesienie umiejętności zawodowych w środowisku obcojęzycznym, poszerzenie ich kompetencji i wiedzy w oparciu o europejskie standardy branży hotelarsko-gastronomicznej, podniesienie kompetencji językowych, kształtowanie kreatywności, otwartości oraz mobilnych postaw, poznanie odmiennej historii, kultury i tradycji.

Po przyjeździe pierwszego dnia podzieleni na grupy, wraz z opiekunami, udaliśmy się do przydzielonych restauracji, w których odbywamy praktykę.
Nasze restauracje to:
- Restaurante Malvaloca - Spala Hostelería Y Restauración S.L.,
- Bar Spala Imagen,
- Restauran Escaloná,
- Restaurante Doña Encarna,
- Restaurante Plato Plato
- Hosteleria Roldan Guisado S.L - Bar Cruz Campo
- Confiteria La Campana (Centro)
- Taberna Alambique
- Taberna Almazara

Po przyjeździe pierwszego dnia podzieleni na grupy, wraz z opiekunami, udaliśmy się do przydzielonych restauracji, w których odbywamy praktykę.
Nasze restauracje to:
- Restaurante Malvaloca - Spala Hostelería Y Restauración S.L.,
- Bar Spala Imagen,
- Restauran Escaloná,
- Restaurante Doña Encarna,
- Restaurante Plato Plato
- Hosteleria Roldan Guisado S.L - Bar Cruz Campo
- Confiteria La Campana (Centro)
- Taberna Alambique
- Taberna Almazara
Pracujemy w wielu zakładach gastronomicznych poznając tajniki kuchni śródziemnomorskiej. Przyrządzamy głównie owoce morza, tapas, dania główne, desery, itp. Poza wykonywaniem zadań w kuchni poznajemy obowiązki kelnera i baristy. Porozumiewamy się w czasie pracy w języku hiszpańskim i angielskim więc mamy szansę na doskonalenie swoich umiejętności językowych. Część z nich nabyliśmy podczas kursu w Polsce. Teraz je utrwalamy korzystając z kolejnych zajęć realizowanych popołudniami po zakończeniu praktyk. W wolne od obowiązków stażowych dni zwiedzamy Sewillę i okolice.
Autor i koordynator projektu Marzena Dyndul
Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
mieszkaniec #3048628 | 89.229.*.* 25 sty 2021 16:43
hmmm to u nich restauracje otwarte a jeszcze niedawno byla taka tragedia cos tu nie gra czyzby tylko nas sie robilo w bambuko ?
Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz
eee #3047208 | 89.229.*.* 23 sty 2021 16:10
A do szkoły pójść nie mogą. Kto za ten bałagan odpowie !
Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz
ik. #3046960 | 85.216.*.* 23 sty 2021 11:55
Brawo ! Hiszpania to wspanialy , goscinny kraj- mozna tam sie wiele nauczyc i wiele cudownosci zobaczyc ! Powodzenia i szczesliwgo powrotu do domu !
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
Oby nie #3046935 | 164.127.*.* 23 sty 2021 11:36
przywieźli zarazy...
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz