Warzywa mają moc

2021-05-23 16:00:00(ost. akt: 2021-05-20 12:30:00)
ZDROWIE \\ To, że powinniśmy każdego dnia spożywać warzywa nie jest dla nikogo zaskakujące. Dziennie powinniśmy spożywać ich minimum 400g. Zadanie to może wydawać się trudne, szczególnie na początku przygody ze zdrowymi nawykami żywieniowymi.
Niektórzy z nas nie przepadają za ich smakiem, inni natomiast nie mają pomysłu na ich pyszne i ciekawe przygotowanie. Dodatkowo problematycznym może być zachęcenie dzieci do spożycia odpowiedniej ilości warzyw i niezdejmowania ich z kanapek. Jak wprowadzić odpowiednią ilość warzyw do swojego menu oraz jak je pokochać? Odpowiedź w przepisach poniżej.

PIECZONE FRYTKI WARZYWNE Z JOGURTOWYM DIPEM

Składniki:
-marchewka sztuka
-ziemniak sztuka
-pietruszka 1/2 sztuki
-cukinia mini sztuka
-jogurt naturalny 100ml
-olej rzepakowy 15ml
-papryka wędzona, pieprz cytrynowy, sól czosnkowa, pieprz ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać. Wszystkie warzywa umyć, a następnie pokroić na kształt frytek i przyprawić (olej, papryka wędzona, sól czosnkowa, pieprz ziołowy i tymianek). Frytki piec do zarumienienia (ok. 30 minut) w temperaturze 180 stopni. Jogurt połączyć z pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Frytki podawać z dipem.

Obrazek w tresci

WRAP Z WARZYWAMI

Składniki:
-placek tortilli sztuka
-serek kanapkowy np. czosnkowy łyżka
-ser gouda 3 plasterki
-1/4 czerwonej papryki
-1/4 zielonej papryki
-folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Na tortilli rozsmarować serek, ułożyć ser i paski papryki. Placek zwinąć w rulon i szczelinie zawinąć go w folię aluminiową. Schować do lodówki na minimum 3 godziny.

SAŁATKA Z WINOGRONAMI I WĘDZONĄ PIERSIĄ KURCZAKA

Składniki:
-miks sałat 50g
-wędzona pierś kurczaka 80g
-winogrona czerwone kilka sztuk
-ogórek zielony 30g
-pomidorki cherry kilka sztuk

składniki sosu:
-musztarda francuska łyżeczka
-miód wielokwiatowy łyżeczka

Sposób przygotowania:
Na miksie sałat ułożyć pokrojoną pierś kurczaka, połówki pomidorków i winogron oraz plasterki zielonego ogórka. Musztardę połączyć z miodem. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencje będzie gotowy do podania razem z sałatką.

Zupa krem z duszonej papryki

Składniki:
-papryka czerwona sztuka
-cebula 30g
-masło 10g
-woda 120ml
-ser feta 40g
-ziarna słonecznika łyżeczka
-kminek rzymski, pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, papryka ostra

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zarumienić ją w rondelku na maśle. W tym czasie umyć i pokroić dowolnie paprykę (dokładnie oczyścić warzywo z pestek). Cząstki papryki dodać do cebuli. Smażyć kilka minut, a następnie wlać wodę do rondelka. Gotować do miękkości, następnie przyprawić i zblendować na gładką, jednolitą konsystencję. Zupę krem podawać z kruszonym serem feta i ziarnami słonecznika.

Obrazek w tresci

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B