Warzywa mają moc
2021-05-23 16:00:00(ost. akt: 2021-05-20 12:30:00)
ZDROWIE \\ To, że powinniśmy każdego dnia spożywać warzywa nie jest dla nikogo zaskakujące. Dziennie powinniśmy spożywać ich minimum 400g. Zadanie to może wydawać się trudne, szczególnie na początku przygody ze zdrowymi nawykami żywieniowymi.
Niektórzy z nas nie przepadają za ich smakiem, inni natomiast nie mają pomysłu na ich pyszne i ciekawe przygotowanie. Dodatkowo problematycznym może być zachęcenie dzieci do spożycia odpowiedniej ilości warzyw i niezdejmowania ich z kanapek. Jak wprowadzić odpowiednią ilość warzyw do swojego menu oraz jak je pokochać? Odpowiedź w przepisach poniżej.
PIECZONE FRYTKI WARZYWNE Z JOGURTOWYM DIPEM
Składniki:
-marchewka sztuka
-ziemniak sztuka
-pietruszka 1/2 sztuki
-cukinia mini sztuka
-jogurt naturalny 100ml
-olej rzepakowy 15ml
-papryka wędzona, pieprz cytrynowy, sól czosnkowa, pieprz ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie
-marchewka sztuka
-ziemniak sztuka
-pietruszka 1/2 sztuki
-cukinia mini sztuka
-jogurt naturalny 100ml
-olej rzepakowy 15ml
-papryka wędzona, pieprz cytrynowy, sól czosnkowa, pieprz ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać. Wszystkie warzywa umyć, a następnie pokroić na kształt frytek i przyprawić (olej, papryka wędzona, sól czosnkowa, pieprz ziołowy i tymianek). Frytki piec do zarumienienia (ok. 30 minut) w temperaturze 180 stopni. Jogurt połączyć z pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Frytki podawać z dipem.
Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać. Wszystkie warzywa umyć, a następnie pokroić na kształt frytek i przyprawić (olej, papryka wędzona, sól czosnkowa, pieprz ziołowy i tymianek). Frytki piec do zarumienienia (ok. 30 minut) w temperaturze 180 stopni. Jogurt połączyć z pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Frytki podawać z dipem.

WRAP Z WARZYWAMI
Składniki:
-placek tortilli sztuka
-serek kanapkowy np. czosnkowy łyżka
-ser gouda 3 plasterki
-1/4 czerwonej papryki
-1/4 zielonej papryki
-folia aluminiowa
-placek tortilli sztuka
-serek kanapkowy np. czosnkowy łyżka
-ser gouda 3 plasterki
-1/4 czerwonej papryki
-1/4 zielonej papryki
-folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Na tortilli rozsmarować serek, ułożyć ser i paski papryki. Placek zwinąć w rulon i szczelinie zawinąć go w folię aluminiową. Schować do lodówki na minimum 3 godziny.
Na tortilli rozsmarować serek, ułożyć ser i paski papryki. Placek zwinąć w rulon i szczelinie zawinąć go w folię aluminiową. Schować do lodówki na minimum 3 godziny.
SAŁATKA Z WINOGRONAMI I WĘDZONĄ PIERSIĄ KURCZAKA
Składniki:
-miks sałat 50g
-wędzona pierś kurczaka 80g
-winogrona czerwone kilka sztuk
-ogórek zielony 30g
-pomidorki cherry kilka sztuk
-miks sałat 50g
-wędzona pierś kurczaka 80g
-winogrona czerwone kilka sztuk
-ogórek zielony 30g
-pomidorki cherry kilka sztuk
składniki sosu:
-musztarda francuska łyżeczka
-miód wielokwiatowy łyżeczka
-musztarda francuska łyżeczka
-miód wielokwiatowy łyżeczka
Sposób przygotowania:
Na miksie sałat ułożyć pokrojoną pierś kurczaka, połówki pomidorków i winogron oraz plasterki zielonego ogórka. Musztardę połączyć z miodem. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencje będzie gotowy do podania razem z sałatką.
Na miksie sałat ułożyć pokrojoną pierś kurczaka, połówki pomidorków i winogron oraz plasterki zielonego ogórka. Musztardę połączyć z miodem. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencje będzie gotowy do podania razem z sałatką.
Zupa krem z duszonej papryki
Składniki:
-papryka czerwona sztuka
-cebula 30g
-masło 10g
-woda 120ml
-ser feta 40g
-ziarna słonecznika łyżeczka
-kminek rzymski, pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, papryka ostra
-papryka czerwona sztuka
-cebula 30g
-masło 10g
-woda 120ml
-ser feta 40g
-ziarna słonecznika łyżeczka
-kminek rzymski, pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, papryka ostra
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zarumienić ją w rondelku na maśle. W tym czasie umyć i pokroić dowolnie paprykę (dokładnie oczyścić warzywo z pestek). Cząstki papryki dodać do cebuli. Smażyć kilka minut, a następnie wlać wodę do rondelka. Gotować do miękkości, następnie przyprawić i zblendować na gładką, jednolitą konsystencję. Zupę krem podawać z kruszonym serem feta i ziarnami słonecznika.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zarumienić ją w rondelku na maśle. W tym czasie umyć i pokroić dowolnie paprykę (dokładnie oczyścić warzywo z pestek). Cząstki papryki dodać do cebuli. Smażyć kilka minut, a następnie wlać wodę do rondelka. Gotować do miękkości, następnie przyprawić i zblendować na gładką, jednolitą konsystencję. Zupę krem podawać z kruszonym serem feta i ziarnami słonecznika.

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez