Jak wypadły kontrole miejsc wypoczynku na Warmii i Mazurach?
2019-09-12 13:45:02(ost. akt: 2019-09-12 14:10:18)
W tym roku wypoczynek dzieci i młodzieży na Warmii i Mazurach był zorganizowany bezpiecznie, nie gorzej niż w latach poprzednich – tak wynika z raportu przygotowanego przez Odział Higieny i Młodzieży Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie.
PRZECZYTAJ KONIECZNIE:
![Zdjęcie jest tylko ilustracją tekstu](https://m.wm.pl/2019/06/z2/62633071-1500513933418692-4206049610273128448-n-556759.jpg)
Kontrole miejsc wypoczynku na Warmii i Mazurach. Jak wypadły?
PRZECZYTAJ KONIECZNIE:
Tylko w 2 przypadkach wypoczynek nie był zgłoszony do Kuratorium Oświaty, a kontrole z zakresu higieny dzieci i młodzieży nie wykazały na tyle poważnych uchybień, żeby jakikolwiek turnus trzeba było zamknąć. Niewłaściwy stan sanitarny stwierdzono na 12 turnusach, na organizatorów nałożono 3 manaty oraz w kilku przypadkach wszczęto postępowania administracyjne.![Zdjęcie jest tylko ilustracją tekstu](https://m.wm.pl/2019/08/z2/wak1-568017.jpg)
Wypoczynek pełen uchybień. Wyniki kontroli na Warmii i Mazurach
Więcej uchybień wykazały kontrole bezpieczeństwa żywności i żywienia. Pracownicy Inspekcji Sanitarnej w tym zakresie skontrolowali 242 stołówki. Nieprawidłowości stwierdzili w 34 spośród nich. Nałożonych zostało 19 mandatów.
Najczęstsze błędy, które się pojawiały, to:
— niewłaściwie przechowywane środki spożywcze,
— brak zachowanej segregacji asortymentowej w urządzeniach chłodniczych i zamrażalniczych,
— wykorzystywanie pomieszczeń niezgodnie z przeznaczeniem,
— niewłaściwy stan techniczno-sanitarny zakładu oraz jego wyposażenia,
— brak zapewnionych warunków do higienicznego mycia i suszenia rąk,
— brak do wglądu orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych,
— niewłaściwe warunki transportu i przechowywania żywności,
— niewłaściwa gospodarka odpadami pokonsumpcyjnymi,
— brak skutecznego zabezpieczenia przed owadami,
— obecność środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia,
— nieprzestrzeganie dobrych praktyk higienicznych w zakładzie.
— niewłaściwie przechowywane środki spożywcze,
— brak zachowanej segregacji asortymentowej w urządzeniach chłodniczych i zamrażalniczych,
— wykorzystywanie pomieszczeń niezgodnie z przeznaczeniem,
— niewłaściwy stan techniczno-sanitarny zakładu oraz jego wyposażenia,
— brak zapewnionych warunków do higienicznego mycia i suszenia rąk,
— brak do wglądu orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych,
— niewłaściwe warunki transportu i przechowywania żywności,
— niewłaściwa gospodarka odpadami pokonsumpcyjnymi,
— brak skutecznego zabezpieczenia przed owadami,
— obecność środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia,
— nieprzestrzeganie dobrych praktyk higienicznych w zakładzie.
Jednocześnie z prowadzonymi kontrolami, w wielu miejscach Państwowa Inspekcja Sanitarna realizowała różnorodne działania z zakresu promocji zdrowia i oświaty zdrowotnej. Przeprowadzono na przykład 411 zajęć edukacyjnych dla ponad 13 tys. uczestników.
Podczas zajęć podejmowane były następujące tematy:
— profilaktyka chorób odkleszczowych,
— profilaktyka zatruć pokarmowych – higiena mycia rąk,
— zasady zdrowego odżywiania się,
— profilaktyka zatruć grzybami,
— profilaktyka wścieklizny i bąblowicy,
— profilaktyka poparzeń barszczem Sosnowskiego,
— wpływ promieniowania UV na zdrowie człowieka,
— zasady bezpiecznego zachowania w lesie,
— zasady bezpiecznego zachowania podczas burzy, upałów i nad wodą,
— profilaktyka stosowania środków psychoaktywnych,
— profilaktyka tytoniowa,
— profilaktyka zakażeń HIV.
— profilaktyka chorób odkleszczowych,
— profilaktyka zatruć pokarmowych – higiena mycia rąk,
— zasady zdrowego odżywiania się,
— profilaktyka zatruć grzybami,
— profilaktyka wścieklizny i bąblowicy,
— profilaktyka poparzeń barszczem Sosnowskiego,
— wpływ promieniowania UV na zdrowie człowieka,
— zasady bezpiecznego zachowania w lesie,
— zasady bezpiecznego zachowania podczas burzy, upałów i nad wodą,
— profilaktyka stosowania środków psychoaktywnych,
— profilaktyka tytoniowa,
— profilaktyka zakażeń HIV.
Źródło: WSSE Olsztyn
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Czytaj e-wydanie
![](https://m.wm.pl/gofiles/GOOL_01.jpg)
Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)
turysta bardzpo zawiedziony #2790228 | 176.221.*.* 13 wrz 2019 08:53
jaki wypoczynek. Brzegi jezzior ogrodzone plotami przez prywatna holote,Nie ma dostepu do jeziora w bardzo wielu miejscach .Co robia wlafdze by zlikwidowAC TEN ZLODZIEJSKI PROCEDER Stoja ploty,stpoja pomosty i nikt z tym nic nie robi .to jest jawna kradziez ziemi i zawlaszczanie brzegu jezior, puscic jeden czolg wokol jeziora i wszystkiev ploty zostana zniszczone a kosztami obciazyc tych zlodzieji panstwowej ziemi i lamanie przepisow o wolnej linii brzegowej
Ocena komentarza: warty uwagi (13) odpowiedz na ten komentarz
Tom #2790146 | 145.237.*.* 13 wrz 2019 07:13
Pic na wodę fotomontaż.
Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz
olsztyniak #2790086 | 77.247.*.* 12 wrz 2019 21:43
Wystarczy że organizatorem wypoczynku będzie ksiądz i żaden SANEPID nie ma prawa kontroli.
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
ludo #2789912 | 89.228.*.* 12 wrz 2019 16:04
A gdzie kontrola kontroli?
Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz