GIS ostrzega: bakterie w kiełbasie i mięsie
2019-03-25 14:16:46(ost. akt: 2019-03-25 14:31:20)
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek salmonelli w kiełbasie i mięsie pochodzącym z zakładu firmy Kier. Produkty zostały wycofane z obrotu, a w zakładzie zakazano produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Szczegóły dotyczące produktów:
Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.
Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.
Kiełbasa surowa metka łososiowa
Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.
O problemie poinformował na swojej stronie internetowej producent:
Źródło: GIS/ Zakłady Mięsne Kier
Komentarze (7) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
CBD #2714526 | 5.173.*.* 11 kwi 2019 10:29
https://konopiafarmacja.pl/ - Cannabidiol (CBD) jest „inteligentną” cząsteczką, adaptogenem, regulatorem i modulatorem. CBD działa w sposób kompleksowy i dynamiczny, w zależności od sytuacji i lokalizacji w mózgu lub ciele. Istnieje mnóstwo korzyści fizjologicznych. CBD będzie ogólnie działać na rzecz homeostazy (tj. Równowagi), zmniejszając stan zapalny, obniżając ciśnienie krwi (jeśli jest zbyt wysokie), „zabijając” komórki nowotworowe poprzez różne mechanizmy apoptotyczne i antyangiogenne,
odpowiedz na ten komentarz
Nie #2703857 | 87.187.*.* 26 mar 2019 00:40
Proponuję wprowadzić program salmonella plus
Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz
PIS ci da #2703657 | 83.5.*.* 25 mar 2019 17:49
to było przeznaczone dla II sortu
Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz
to wszystko od polskich rolników #2703609 | 64.71.*.* 25 mar 2019 17:03
ceny podnoszą nie wiadomo ile by chcieli i walą te nawozy podwójnie niż na zachodzie bo im ciągle mało
Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz
przykładnie ukarać #2703604 | 82.139.*.* 25 mar 2019 16:51
polskie dziadostwo czy w tm kraju nic nie może być normalne? i dlaczego kary sa takie niskie. Zacznijcie od ręki zamykać takie zakłady co ludzi trują to ich właciciele przestana lekceważyć przepisy sanepidu
Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz