Biesowo: Święto pasibrzuchów, czyli Warmińska Uczta Pierogowa

2010-12-17 12:00:00(ost. akt: 2010-12-16 23:46:45)

Autor zdjęcia: Robet Zienkiewicz

Biesowo koło Biskupca Reszelskiego słynie z Święta Pieroga. Podczas imprezy turyści zjadają kilkadziesiąt tysięcy ruskich, warmińskich i innych pierogów, które wyszły spod rąk warmińskich gospodyń.
To prawdziwe święto wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Od tradycyjnych ruskich i z kapustą i grzybami, aż po tak niespotykane jak warmiński z kaszą gryczaną, twarogiem i miętą. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Celem imprezy jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla oraz promowanie pierogów, specyficznych dla naszego regionu.

Podczas Warmińskiej Uczty Pierogowej mamy do wyboru: kiermasz pierogów i innych domowych wyrobów, kiermasz rękodzieła, pokaz wyrobu ciasta na pierogi oraz lepienie pierogów, prezentacja legend i gwary warmińskiej, konkursy dla dzieci i dorosłych (lepienie pierogów, rozpoznawanie farszu).

Impreza odbywa się w połowie sierpnia.

Ciasto: 1 kg mąki, jedno jajko, pół litra wody, 3-4 łyżki oleju Farsz: 1 kg twarogu, ok. 200 g ugotowanej kaszy gryczanej, odrobina mięty, pieprz, sól


przygotowanie: Mąkę wyrobić z gorącą wodą, dodać roztrzepane jajko i olej. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm, następnie szklanką bądź kubeczkiem wykroić kółka w cieście, nałożyć do nich farszu i połączyć brzegi zlepiając je. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Ugotowane pierogi można okrasić skwarkami i polać tłuszczem (wytopionym ze skwarek).Przepis na warmińskie pierogi:



Komentarze (9) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. gość #1795109 | 81.190.*.* 15 sie 2015 20:07

    15.08.2015r. Byłem zobaczyłem i więcej nie wrócę na tą "ucztę" pierogową. Pierogi może nawet smaczne (ale smaczniejsze jadam w domu). Kompletny brak organizacji. Osobne kolejki po różne rodzaje pierogów. A powinno być tak, aby w każdej kolejce można było kupić wszystkie rodzaje pierogów. A tak to dwie a nawet cztery godziny stania by można było spróbować choćby trzech rodzajów. Cóż powiedzieć więcej, organizacyjna żenada. A i jeszcze jedno - tylko podziw i współczucie ze względu na warunki dla Pań przygotowujących i sprzedających te pierogi.

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  2. kali #44675 | 83.15.*.* 28 sie 2010 20:22

    Jakość tekstu jest powalająca. Pierogi owszem, ale tekst jest koszmarny. Nie wiadomo czy to relacja, czy zaproszenie (po fakcie!). Jedyne co Urzędnik umie to "kopiuj-wklej" - szybko i bezmózgowo. Koszmar! I wstyyyyyd! Obciach!

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  3. andzelinka #40279 | 89.228.*.* 20 sie 2010 11:49

    Super impreza,nie wazne kto wymyslił wazne kto to wszystko szykuje, podziekowania dla wszyskich kobitek z biesowa

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  4. Ala #37946 | 109.243.*.* 16 sie 2010 11:38

    Naprawdę fajna impreza, jestem dumna że mieszkam w Biesowie. Napracowaliśmy się niesamowicie przygotowując pierogi. Dziękuję pani Zosi Wielgus że wymyśliła nam tą imprezę i nią koordynuje. Naprawdę świetna robota. Widziałam Panią w sobotę w telewizji- chwaliła pani Biesowo, dziękuję.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  5. biesowianka #37508 | 83.3.*.* 15 sie 2010 11:35

    Super, że Pani Zofia Wielgus wymyśliła i zorganizowała przy pomocy mieszkańców Biesowa tę imprezę. Gratulacje Pani Zofio! Oby tak dalej. Najlepsza impreza w gminie.

    odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (9)