Piątek, 28 lutego 2020. Imieniny Ludomira, Makarego, Wiliany

Cukier nie krzepi. Na Warmii i Mazurach na cukrzycę choruje prawie 61 tys. mieszkańców

2020-02-07 10:41:43 (ost. akt: 2020-02-07 11:11:57)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Przeciętny Polak zjada rocznie 51 kg cukru (28 łyżeczek dziennie) – 6 razy więcej niż bezpieczna dawka. Blisko 1/3 ośmiolatków w Polsce pije kolorowe i słodzone napoje minimum raz w tygodniu. WHO podaje, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Ponad 18% jedenasto- i dwunastolatków ma nadwagę, a przeszło 3% jest otyłych.

Zobacz także: Czy "podatek cukrowy" wyjdzie nam na zdrowie? [SONDA] Czy "podatek cukrowy" wyjdzie nam na zdrowie? [SONDA] Rząd chce nałożyć dodatkową opłatę na napoje słodzone, napoje alkoholowe w opakowaniach o małej objętości (do 300 ml) oraz reklamę suplementów diety. Jak...
Zobacz także: Jesteśmy cukrowymi ćpunami? Zdjęcie jest tylko ilustracją tekstu Słodyczy w życiu nam nigdy za mało. I są na to dowody, bo statystyczny Kowalski zjada rocznie aż 51 kilogramów cukru. To grubo ponad 10 tys. łyżeczek!...
Dane Narodowego Funduszu Zdrowia wskazują, że stale wzrasta liczba osób z cukrzycą. Obecnie choruje na nią 3 mln Polaków. Szacuje się, że aktualnie w Polsce na cukrzycę choruje już blisko 3 mln osób. Na Warmii i Mazurach na cukrzycę choruje prawie 61 tys. mieszkańców. Większość to cukrzyca typu 2, czyli ta, która bezpośrednio związana jest z trybem życia i wzrastającym z roku na rok spożyciem cukru.

— Nadmierne spożycie cukru, szczególnie w napojach gazowanych jest przyczyną szeregu ciężkich chorób, takich jak nowotwory, cukrzyca typu 2, choroby wieńcowe. Cukier to także wzrost liczby osób z otyłością, która z roku na rok rośnie — informuje Magdalena Mil, rzecznik prasowy Warmińsko-Mazurskiego OW NFZ w Olsztynie.

— Na świecie już ponad 1,9 mld ludzi dorosłych ma nadwagę, z tego aż 650 mln to osoby otyłe. Szacuje się, że w 2025 r. w Polsce otyłych będzie 26 proc. dorosłych kobiet i 30 proc. dorosłych mężczyzn. — dodaje.

Narodowy Fundusz Zdrowia podkreśla, iż ważnym elementem ograniczenia spożycia cukru i dofinansowania opieki zdrowotnej jest wprowadzenie podatku cukrowego. Aktualnie trwa proces legislacyjny w tym zakresie.

— Wprowadzenie podatku cukrowego ma przede cel prozdrowotny, a nie fiskalny. Zależy nam na efektach, które osiągnięto w innych państwach, czyli trwałej zmianie zwyczajów żywieniowych. Wpływy z tej opłaty w zostaną przeznaczone na leczenie, ale przede wszystkim będą oddziaływać na zachowania konsumenckie istotne dla zachowania zdrowia, na czym nam najbardziej zależy — poinformowała Magdalena Mil.


Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Roczna prenumerata e-wydania Gazety Olsztyńskiej i tygodnika lokalnego tylko 199 zł.

Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl




Polub nas na Facebooku:

Zobacz także