Pyszna ryba na święta z gospodarstwa Państwa Ossowskich
2017-12-21 10:44:45(ost. akt: 2017-12-21 10:42:35)
Ruszyła sprzedaż świąteczna ryb w Rodzinnym Gospodarstwie Rybackim Barbary i Jana Ossowskich w Koszelewach.
W tym roku oferowane ryby to tradycyjnie świąteczny karp, popularnością cieszą się również sprzedawane bezpośrednio z wody pstrągi, karasie, jesiotry i tołpygi.
Rozszerzona oferta ryb obejmuje również ryby wędzone takie jak pstrągi, jesiotry czy węgorze — mówi Justyna Ossowska. — Te ryby są w większości na zamówienie, ale ich popularność z roku na rok jest coraz większa. Klienci bardzo chwalą sobie te tradycyjne wyroby.
Karp z hodowli państwa Ossowskich kolejny rok z rzędu posiada Certyfikat Dobrej Praktyki Rybackiej, który gospodarstwa w całej Polsce otrzymują w wyniku przeprowadzonego audytu. Certyfikat wydany jest przez Towarzystwo Promocji Ryb, którego patronem jest Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Od wielu lat właściciele gospodarstwa państwo Barbara i Jan Ossowscy uczestniczą w licznych kursach, szkoleniach oraz konferencjach związanych z produkcją rybacką oraz hodowlą ryb, które organizowane są w całej Polsce, ale jeden wyjazd zapadnie z pewnością w pamięci na długo. Na organizowanej w październiku 2017 roku w Gdyni Krajowej Konferencji Hodowców Ryb Łososiowatych wśród ponad 300 uczestników zorganizowany został konkurs na przysmak z pstrąga. Słynąca ze swego kulinarnego smaku pani Basia przygotowała na poczęstunek „Pstrąga w warzywach”, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Gospodarstwo otrzymało 3 miejsce, co tylko potwierdza, że talent kulinarny, oprócz lokalnych osób oraz przyjaciół domu, którzy tak licznie i chętnie zawsze "wpadają na rybę", doceniło również jury.
Karp z hodowli państwa Ossowskich kolejny rok z rzędu posiada Certyfikat Dobrej Praktyki Rybackiej, który gospodarstwa w całej Polsce otrzymują w wyniku przeprowadzonego audytu. Certyfikat wydany jest przez Towarzystwo Promocji Ryb, którego patronem jest Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Od wielu lat właściciele gospodarstwa państwo Barbara i Jan Ossowscy uczestniczą w licznych kursach, szkoleniach oraz konferencjach związanych z produkcją rybacką oraz hodowlą ryb, które organizowane są w całej Polsce, ale jeden wyjazd zapadnie z pewnością w pamięci na długo. Na organizowanej w październiku 2017 roku w Gdyni Krajowej Konferencji Hodowców Ryb Łososiowatych wśród ponad 300 uczestników zorganizowany został konkurs na przysmak z pstrąga. Słynąca ze swego kulinarnego smaku pani Basia przygotowała na poczęstunek „Pstrąga w warzywach”, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Gospodarstwo otrzymało 3 miejsce, co tylko potwierdza, że talent kulinarny, oprócz lokalnych osób oraz przyjaciół domu, którzy tak licznie i chętnie zawsze "wpadają na rybę", doceniło również jury.
— Nadmienić należy, że konkurs był pewnego rodzaju sprawdzianem dla naszych wyrobów, ponieważ uczestnikami konkursu byli sami właściciele gospodarstw rybackich z całej Polski, którzy specjalizują się głównie w daniach z ryb i są w tym naprawdę dobrzy. To, tak jakby zebrać wszystkich mistrzów kulinarnych z całej Polski i zrobić im konkurs — śmieje się Justyna Ossowska córka właścicieli.
Gospodarstwo mimo średnio sprzyjającej aury zaprasza również wędkarzy na łowiska.
Nadal funkcjonuje łowisko wielogatunkowe, które po jesiennych odłowach zostało już częściowo zarybione i powoli przygotowywane do sezonu wędkarskiego w 2018 roku .
— Nie ukrywamy że większym powodzeniem cieszy się cały czas łowisko pstrągowe. Ostatni wyczyn wędkarza to złowiony pstrąg o wadze 1,70 kg — mówi pani Justyna. Na początku grudnia zostały również zorganizowane zawody wędkarskie jednej z firm. Zawodnicy musieli złapać samodzielnie rybę, która zagości na wigilijnym stole, co bez wątpienia zwiększy atrakcyjność potrawy. Bo nie ma to jak ryba, którą domownik złowił sam.
Nadal funkcjonuje łowisko wielogatunkowe, które po jesiennych odłowach zostało już częściowo zarybione i powoli przygotowywane do sezonu wędkarskiego w 2018 roku .
— Nie ukrywamy że większym powodzeniem cieszy się cały czas łowisko pstrągowe. Ostatni wyczyn wędkarza to złowiony pstrąg o wadze 1,70 kg — mówi pani Justyna. Na początku grudnia zostały również zorganizowane zawody wędkarskie jednej z firm. Zawodnicy musieli złapać samodzielnie rybę, która zagości na wigilijnym stole, co bez wątpienia zwiększy atrakcyjność potrawy. Bo nie ma to jak ryba, którą domownik złowił sam.
— Z roku na rok mamy coraz liczniejsze grono osób, odwiedzających nasze gospodarstwo, jedną z nich, którą szczególnie miło wspominamy, jest dr Aleksandra Piotrowska znana psycholog, specjalizująca się w psychologii szkolnej rozwojowej i wychowawczej oraz psychologii pracy — opowiada Justyna Ossowska. — W tym roku pani doktor została honorowym obywatelem Gminy Rybno. Więc tym bardziej jest nam miło że pani Aleksandra oraz jej mąż polubili nasze gospodarstwo i mamy okazję spotykać się z tak cenionym autorytetem a mówiąc prywatnie z szalenie miłą, sympatyczną i skromną osobą.
Wyróżnieniem dla naszego gospodarstwa była również emisja programu emitowanego w TV ogólnopolskiej, ekipa TVP3 nagrywała program Teraz Ryby, który dotyczył dotacji unijnych z których korzystają rybacy w Polsce — opowiada pani Justyna. — Mamy nadzieję że w tym roku zima nie będzie mocno utrudniać dojazdu do gospodarstwa, jak to miało miejsce kilka lat temu, kiedy temperatury sięgały w ciągu dnia nawet do minus 20 stopni. Więc tym bardziej zapraszamy do nas na świąteczne zakupy. Gwarantujemy tradycyjny oraz ekologiczny z własnej hodowli towar, który posiada swoją jakość tak bardzo w ostatnich latach docenianą przez klienta.
Czytaj e-wydanie ">kliknij