Wieczór autorski Agnieszki Żelazko w Wojnowie
2025-07-30 09:20:40(ost. akt: 2025-07-30 09:34:00)
Już 5 sierpnia o godzinie 18:00 na scenie letniej ustawionej przy jeziorze Duś, tuż obok Klasztoru Wojnowo, odbędzie się wieczór autorski Agnieszki Żelazko, który poprowadzi Piotr Bogdaszewski. Spotkanie będzie dotyczyć piątej już części cyklu „Mazursko”. Nowa książka właśnie trafiła w ręce czytelników.
Agnieszka Żelazko – autorka serii Mazursko – opowie o najnowszej, piątej części książki, w której zabiera czytelników m.in. do Starych Juch, Cierzpięt (i tamtejszej stanicy wodnej), Gałkowa, Ukty, Mrągowa czy Kętrzyna (akurat ten rozdział został przygotowany razem z przewodnikiem Sławkiem Adamkowiczem).

Autorka opowie też o Torfowisku Połom i pływających wyspach, o wielkiej Górze Piaskowej, szlaku Krutyni, lasach, rezerwatach, dzikich wąwozach i rowerowych trasach, a także o ludziach, którzy ten region tworzą. Nie byłaby sobą, gdyby nie podpowiedziała również, gdzie zjeść najlepszą dziczyznę, karkówkę w winie, zapiekanki, lody, no i – przede wszystkim – mazurskie ryby.

Autorka opowie też o Torfowisku Połom i pływających wyspach, o wielkiej Górze Piaskowej, szlaku Krutyni, lasach, rezerwatach, dzikich wąwozach i rowerowych trasach, a także o ludziach, którzy ten region tworzą. Nie byłaby sobą, gdyby nie podpowiedziała również, gdzie zjeść najlepszą dziczyznę, karkówkę w winie, zapiekanki, lody, no i – przede wszystkim – mazurskie ryby.
A skoro już o rybach mowa...to w piątej części Mazursko jest specjalny dodatek poświęcony mazurskim rybom. Dowiecie się z niego czy można jeść rybie głowy, czy są ryby, które nie mają ości, jak rozpoznać świeżą rybę, kiedy najlepiej łowić ją samodzielnie, czym jest „mazurski kurczak”, dlaczego jesiotra piecze się brzuchem do góry i wyjada łyżką, dlaczego głowa sandacza potrafi zająć cały talerz, jak smakuje rybna wersja chili con carne – czyli „chili con carpie” – oraz z czym najlepiej podawać ceviche. Organizatorzy przewidzieli różne atrakcje i niespodzianki. Będzie też ciasto i wino.


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez