Poliki wołowe skąpane w podpiwku wygrały bitwę

2025-07-07 11:28:15(ost. akt: 2025-07-07 11:49:35)
Rozpoczęła się kulinarna Bitwa Regionów. Pierwsza już za nami - bitwę w Gietrzwałdzie wygrało podczas Festiwalu „U Noju na Waniji” Koło Gospodyń Wiejskich Złoty Kłos z Szyldaka (gm. Ostróda). Weźmie udział w finale wojewódzkim.
Komisję konkursową, która na smakach zna się jak mało kto, zachwyciło danie „Poliki wołowe skąpane w podpiwku”. Podane z sosem podpiwkowym, musem z kiszonej kapusty oraz ziemniaczano-chrzanowym purée, podsmażanym na patelni, by nabrało chrupkości. Danie zajęło pierwsze miejsce!

— Za nami wspaniała niedziela pełna smaków, emocji i regionalnych tradycji. Mieliśmy ogromną przyjemność reprezentować nasze KGW podczas Bitwy Regionów w Gietrzwałdzie- to było prawdziwe święto polskiej kuchni. W konkursie udział wzięło 8 Kół - każde z wyjątkowym daniem. Poziom był niezwykle wysoki. Cieszymy się, że nasze danie spotkało się z takim uznaniem i że mogliśmy pokazać kawałek naszej kulinarnej duszy! Wróciliśmy z nową wiedzą i doświadczeniem, które wykorzystamy w przyszłości. To był dzień, który na długo zostanie w naszej pamięci. Z dumą promujemy nasze dziedzictwo i smak tradycji! — tak panie z KGW Złoty Kłos podzieliły się swoją radością z wygranej.


Co będzie dalej? Tym zwycięstwem koło z Szyldaka zagwarantowało sobie udział w kolejnym etapie konkursu. Będzie to finał wojewódzki zaplanowany na 24 sierpnia w Miłomłynie. Zwycięzca będzie reprezentował Warmię i Mazury podczas ogólnopolskiego finału na Stadionie Narodowym w Warszawie. W wielkim finale zmierzy się 16 najlepszych drużyn z całej Polski.

Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B