Ekologiczny sukces z Warmii i Mazur. Anna Sztolcman ze srebrem w ogólnopolskim konkursie „Przyjazna Wieś”
2025-05-29 09:42:36(ost. akt: 2025-05-29 09:45:43)
Z tradycyjnego gospodarstwa do nowoczesnej winnicy prowadzonej w duchu ekologii – taką drogę przeszła Anna Sztolcman, która właśnie została wyróżniona II nagrodą w ogólnopolskim konkursie „Przyjazna Wieś”. Jej projekt „Od konwencjonalnych upraw do ekologicznego sukcesu: rozwój i modernizacja winnicy” to dowód na to, że na polskiej wsi innowacje mogą iść w parze z troską o środowisko.
W latach 2019–2022 gospodarstwo przeszło gruntowną transformację. Na przygotowanym i zrekultywowanym terenie posadzono 3000 krzewów winorośli na powierzchni 0,65 ha. Wszystko zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego – z doborem odmian, ograniczoną ingerencją i szkoleniami właścicieli w zakresie ochrony bioróżnorodności.
Efekty? Od 2022 roku gospodarstwo oferuje niskointerwencyjne wina, a już od 2026 roku planuje sprzedaż certyfikowanych win ekologicznych.
Modernizacja objęła też inwestycje w nowoczesne maszyny, co pozwoliło m.in. zmniejszyć zużycie paliwa i zwiększyć precyzję w ochronie roślin. Rezultaty są imponujące – lepsza jakość trunków, wyższe dochody i rosnąca pozycja rynkowa.
Projekt Anny Sztolcman "Winnica Sztolcman" został nagrodzony podczas gali 27 maja 2025 r. w Warszawie, w ramach II edycji konkursu „Przyjazna Wieś”, organizowanego przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich. Celem inicjatywy jest promowanie nowoczesnego rolnictwa i zrównoważonego rozwoju. Wyróżnienie przypadło jej w kategorii „Poprawa konkurencyjności gospodarstw rolnych”, a dzień wcześniej jej winnica została przyjęta do Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur.
Projekt Anny Sztolcman "Winnica Sztolcman" został nagrodzony podczas gali 27 maja 2025 r. w Warszawie, w ramach II edycji konkursu „Przyjazna Wieś”, organizowanego przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich. Celem inicjatywy jest promowanie nowoczesnego rolnictwa i zrównoważonego rozwoju. Wyróżnienie przypadło jej w kategorii „Poprawa konkurencyjności gospodarstw rolnych”, a dzień wcześniej jej winnica została przyjęta do Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur.
To nie tylko sukces jednej winnicy, ale przykład tego, że zmiana może zaczynać się od pasji i odwagi do działania w zgodzie z naturą. Serdecznie gratulujemy!
red.
a.laskowska@gazetaolsztynska.pl
a.laskowska@gazetaolsztynska.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez