Grillowe przekąski idealne na majówkę

2023-04-29 16:00:00(ost. akt: 2023-04-25 11:52:31)

Autor zdjęcia: pixabay.pl

Majówka jest czasem, w którym wielu z nas rozpoczyna sezon grillowy. Z dietetycznego punktu widzenia dobrze przygotowany grill jest naprawdę super opcją na posiłek. Różnego rodzaju dodatki do grilla mogą przyczyniać się do zbilansowania zdrowego, smacznego posiłku lub wręcz przeciwnie – mogą tylko podnosić jego kalorykę, bez udziału składników odżywczych.
Oto kilka pysznych propozycji, które można przygotować i zabrać ze sobą na grillowe biesiadowanie. Należy zadbać o to, by w trakcie posiłku dostarczyć białko (np. szaszłyk drobiowy), węglowodany (np. sałatka z ziemniakami) oraz warzywa.

Sałatka w stylu śródziemnomorskim ze świeżą bazylią
Składniki:
-mini mozzarella opakowanie 125g
-pomidorki cherry 200g
-ogórek zielony 150g
-czerwona cebula 50g
-świeże liście bazylii
-oliwa 15ml
-pieprz cytrynowy, oregano
Mozzarellę, pomidorki, ogórka i cebulę dowolnie pokroić. Do składników dodać poszatkowane liście świeżej bazylii, oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Dla orzeźwienia sałatkę można skropić sokiem z cytryny.

Sałatka ziemniaczana
Składniki:
-ziemniaki 300g
-mrożony groszek 70g
-pieczarki 200g
-czerwona cebula 50g
-olej rzepakowy 15ml
-jogurt grecki 100g
-papryka wędzona, pieprz świeżo mielony, sól
Ziemniaki obrać, drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Obrane pieczarki pokroić w kostkę i obsmażyć do zarumienienia na oleju. Groszek ugotować. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Przestudzone warzywa połączyć ze sobą, jogurtem greckim i przyprawami.

Pieczony ser feta z warzywami
-ser feta 225g
-pomidorki cherry 200g
-zielone szparagi 10szt.
-czarne oliwki 40g
-czosnek 3 ząbki
-oliwa 30ml
-czosnek granulowany, pieprz ziołowy, rozmaryn
Szparagi umyć, a następnie odłamać ich końcówkę (samoistnie przerwie się w odpowiednim miejscu), szparagi pokroić na ok 1,5cm kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć szparagi, pomidorki, oliwki i posiekany czosnek, doprawić do smaku. Na warzywach położyć ser feta i polać oliwą. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.

Bagietka z czosnkiem i mozzarellą
-bagietka
-mozzarella kula
-czosnek 5 ząbków
-masło 30g
-natka pietruszki do dekoracji
Posiekaną natkę i czosnek połączyć z masłem, a następnie posmarować nim przekrojoną bagietkę. Na bagietce ułożyć cząstki mozzarelli. Zapiekać w 180C przez około 8 minut.

Pasta z awokado
-awokado hass 2szt.
-czerwona cebula 40g
-papryka czerwona 80g
-sok z ½ cytryny
-pieprz świeżo mielony
Awokado rozgnieść widelcem, połączyć je z posiekaną cebulą i papryką. Doprawić pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Lekki, biały sos
-jogurt grecki 100g
-majonez 20g
-musztarda ostra 20g
-ogórek konserwowy 80g
-czosnek 4 ząbki
Ogórka posiekać, połączyć go z jogurtem, majonezem, musztardą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Aleksandra Kobylańska

Obrazek w tresci

Aleksandra Kobylańska – dietetyk, psychodietetyk, pasjonatka nauki prawidłowego odżywiania. Twórczyni konta instagramowego @aleksandrakobylanska na którym dzieli się z obserwatorami pysznymi przepisami, wiedzą i doświadczeniem.




2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5