Ryż jaśminowy z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym
2016-02-24 15:30:00(ost. akt: 2016-02-24 15:21:54)
To był nasz pierwszy bezglutenowy obiad i tak nam smakował, że uwierzyliśmy, że damy radę przetrwać bez glutenu ;)
Dodałam wszystkie warzywa jakie akurat miałam, ale myślę, że spokojnie można eksperymentować z innymi, np. pomidorami.
Składniki na 2 osoby:
2 torebki ryżu jaśminowego (uwielbiam, więc zjadłam całą torebkę chyba pierwszy raz ;) )
pół piersi z kurczaka
200ml śmietany 18%
łyżka oleju do smażenia
warzywa: 2 łodygi selera naciowego, pół małej cukinii, 1 średnia marchewka, cebula, koperek, nać pietruszki/selera
przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma/curry lub szafran
pół piersi z kurczaka
200ml śmietany 18%
łyżka oleju do smażenia
warzywa: 2 łodygi selera naciowego, pół małej cukinii, 1 średnia marchewka, cebula, koperek, nać pietruszki/selera
przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma/curry lub szafran
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, po kilku minutach seler i cukinię. Do warzyw dorzucamy pokrojone mięso i mieszamy. Gdyby mięso lekko się zrumieni zalewamy wszystko śmietaną i przyprawiamy. Do głębokiego talerza wsypujemy ryż robiąc w środku wgłębienie na sos, polewamy i zajadamy ze smakiem :) Smacznego :)
Wszystkie przepisy pochodzą z bloga [url=http://nienazarty.blog.pl/]NieNaŻarty
Przyślij nam swój przepis
Zachęcamy do przesyłania swoich przepisów kulinarnych, które umieścimy na naszej stronie internetowej www.lidzbarkwarminski.wm.pl oraz w wersji papierowej Gazety Lidzbarskiej.
Wysyłajcie swoje przepisy na lidzbarkw@gazetaolsztynska.pl i nie zapomnijcie dołączyć zdjęć.
Wysyłajcie swoje przepisy na lidzbarkw@gazetaolsztynska.pl i nie zapomnijcie dołączyć zdjęć.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez