PomidoroweLove
2021-08-07 10:00:00(ost. akt: 2021-08-04 13:10:49)
Latem pomidory smakują inaczej, intensywniej. Ich gama jest znacznie większa niż zimą, są soczyste, różnokolorowe, pyszne i do tego bardzo zdrowe!
W stu gramach pomidora znajdziemy średnio około 20 kalorii i wiele właściwości zdrowotnych oraz odżywczych. W pomidorach znajdziemy na przykład likopen, który charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się, za sprawą neutralizacji wolnych rodników. Dodatkowo, regularne spożycie pomidorów obniża ciśnienie krwi, ponieważ w stu gramach dostarczają aż 237 mg potasu. Warte podkreślenia jest też to, że w pomidorach znajduje się błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie. Osoby z problemami skórnymi również nie powinny sobie odmawiać pomidorów, ponieważ ich spożycie poprawia wygląd skóry łagodząc i rozjaśniając zmiany trądzikowe.
Przepisy z wykorzystaniem pomidorów:
BRUSCHETTA
składniki:
-grahamka
-pomidor malinowy 150-200g
-mozzarella 60g
-czosnek, 2 ząbki
-zioła prowansalskie
składniki:
-grahamka
-pomidor malinowy 150-200g
-mozzarella 60g
-czosnek, 2 ząbki
-zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Pomidora oraz ser pokroić w kostkę i ze sobą połączyć. Dodać posiekany drobno czosnek, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać. Bułkę przekroić na pół i ułożyć na niej farsz. Piec około 8 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Pomidora oraz ser pokroić w kostkę i ze sobą połączyć. Dodać posiekany drobno czosnek, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać. Bułkę przekroić na pół i ułożyć na niej farsz. Piec około 8 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
KREM POMIDOROWY
składniki:
-pomidory 400g
-marchewka ok 120g
-cebula 80g
-oliwa 5ml
-ser feta 60g
-ziarna słonecznika 10g
-pieprz świeżo mielony, czosnek granulowany
składniki:
-pomidory 400g
-marchewka ok 120g
-cebula 80g
-oliwa 5ml
-ser feta 60g
-ziarna słonecznika 10g
-pieprz świeżo mielony, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać w kostkę i zarumienić na oliwie, następnie dodać posiekaną marchewkę i dusić przez kilka minut. W tym czasie pokroić drobno pomidory i dołączyć je do pozostałych warzyw. Dusić na wolnym ogniu ok 30 minut, a następnie zblendować i doprawić do smaku. Krem pomidorowy podawać z serem feta i ziarnami słonecznika.
Cebulę posiekać w kostkę i zarumienić na oliwie, następnie dodać posiekaną marchewkę i dusić przez kilka minut. W tym czasie pokroić drobno pomidory i dołączyć je do pozostałych warzyw. Dusić na wolnym ogniu ok 30 minut, a następnie zblendować i doprawić do smaku. Krem pomidorowy podawać z serem feta i ziarnami słonecznika.
PIECZONE POMIDORY Z DODATKAMI
składniki:
-bułka żytnia
-pomidor 200g
-ser feta 80g
-rukola, garść
-czosnek granulowany, pieprz świeżo mielony
składniki:
-bułka żytnia
-pomidor 200g
-ser feta 80g
-rukola, garść
-czosnek granulowany, pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Bułkę, pomidora i ser feta pokroić w grubą kostkę. Składniki wyłożyć na blaszce do pieczenia i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Piec około 6 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypać rukolą.
Bułkę, pomidora i ser feta pokroić w grubą kostkę. Składniki wyłożyć na blaszce do pieczenia i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Piec około 6 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypać rukolą.
MAKARON Z POMIDORAMI
składniki:
-makaron spaghetti 80g
-pomidorki koktajlowe 100g
-parmezan 20g
-roszponka 15g
-pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, sól ziołowa
składniki:
-makaron spaghetti 80g
-pomidorki koktajlowe 100g
-parmezan 20g
-roszponka 15g
-pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, sól ziołowa
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki przekroić na pół, a parmezan zetrzeć na tarce. Ugotowany makaron połączyć z pomidorami oraz z przyprawami. Ozdobić go parmezanem i roszponką. Dla wydobycia smaku potrawę można skropić sokiem z cytryny.
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki przekroić na pół, a parmezan zetrzeć na tarce. Ugotowany makaron połączyć z pomidorami oraz z przyprawami. Ozdobić go parmezanem i roszponką. Dla wydobycia smaku potrawę można skropić sokiem z cytryny.

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym znajdują się pyszne inspiracje kulinarne, dietetyczne oraz treści związane z psychologią.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez