Leczenie dietą
2021-07-24 10:00:00(ost. akt: 2021-07-22 23:35:55)
Jedzenie może nas uleczyć, jak również może nam zaszkodzić, wszystko zależy od ilości danych składników w naszym codziennym menu. To dawka czyni truciznę, dlatego do wszystkiego należy podchodzić z ostrożnością. Zarówno niedobory jak i nadmiary mogą być niebezpieczne.
O jakie produkty warto wzbogacić swój jadłospis, by zadbać o zdrowie?
Woda – bez niej nic, a z nią wszystko i to dosłownie! O nawodnienie należy szczególnie dbać, ponieważ woda jest odpowiedzialna za wiele życiowych funkcji. Dla przykładu, nasz mózg składa się z około 60% wody, a serce w 80%. Kiedy nie dostarczamy odpowiedniej ilości wody, to organizm zaczyna ją pobierać z organizmu, co jest niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Pomidory – warzywo, które w 100 gramach dostarcza tylko 20 kalorii oraz całą masę pozytywnych efektów. W 94% składają się z wody, dzięki czemu przyczyniają się do dbania o prawidłowe nawodnienie organizmu. Regularne spożycie pomidorów chroni przed wystąpieniem miażdżycy.
Jabłka – w świecie dietetyki panuje hasło „one apple a day keep doctor away” (jedno jabłko dziennie trzyma z dala od lekarza). Należy się zgodzić z tym stwierdzeniem, ze względu na wiele korzyści płynących ze spożywania jabłek. Przede wszystkim regulują perystaltykę jelit dzięki sporej zawartości błonnika.
Czosnek – warzywo, które wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwzakrzepowym, jest określane jako naturalny antybiotyk. Czosnek zmniejsza lepkość krwi, powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, zatem krew może swobodniej krążyć, a zabieg ten ochrania przed zawałem i udarem.
Buraki – warzywo, które jest wytwórnią żelaza, dzięki czemu znajduje zastosowanie w leczeniu i profilaktyce anemii. Dodatkowo wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, więc jest polecane przy dietach antynowotworowych. Regularne spożywanie buraków wzmacnia odporność organizmu.
Imbir – działa rozgrzewająco i znajduje zastosowanie w leczeniu różnego typu infekcji. Żucie imbiru w trakcie ciąży pomaga w walce z mdłościami oraz odświeża oddech. Jedną z najważniejszych funkcji tego warzywa jest to, że likwiduje ono powstałe już komórki nowotworowe, sprawdza się w szczególnie przy leczeniu nowotworu jelita grubego.
Miód – choć traci swoje właściwości w wysokich temperaturach to warto go stosować przy przeziębieniach. Herbata z miodem, sokiem malinowym i cytryną sprawia, że organizm się poci, dzięki czemu pozbywa się z organizmu drobnoustrojów. Podczas infekcji trzeba mieć na uwadze fakt, że przy nadmiernej potliwości należy się często przebierać. Taką herbatkę najlepiej wypić na noc.

Po więcej informacji na temat profilaktyki dietetycznej związanej z nowotworami zapraszam do mojej książki ,,Edukacja zdrowotna i dietetyczna w walce z nowotworami”.
Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez