Sezon grillowy czas zacząć!

2021-05-10 18:00:00(ost. akt: 2021-05-07 15:08:58)

Autor zdjęcia: archiwum prywatne

PSYCHODIETETYKA || Maj rozpoczyna sezon grillowy, który będzie nam towarzyszyć przez wiele tygodni, zatem czas na kilka, pysznych i prostych przepisów.
GRILL W WERSJI STANDARD

Schab w marynacie miodowo-musztardowej

składniki:
-4 kotlety ze schabu
-2 łyżki musztardy delikatesowej
-2 łyżki miodu wielokwiatowego
-łyżka ketchupu
-2 łyżki oleju rzepakowego
-pieprz ziołowy, sól czosnkowa, pieprz cytrynowy, papryka wędzona, papryka ostra

Sposób przygotowania:
Umyte kotlety rozbić za pomocą tłuczka. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Schab połączyć z marynatą i schować kotlety do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso grillować z obu stron do miękkości.


Szaszłyki drobiowe z cukinią

składniki:
-pierś kurczaka 0,8kg
-cukinia sztuka
-czerwona papryka sztuka
-oliwa 30ml
-biały pieprz, sól ziołowa, kminek rzymski, czosnek granulowany
-długie wykałaczki

Sposób przygotowania:
Umytą pierś kurczaka i warzywa pokroić (mięso w dowolne kawałki, cukinię w plastry, a paprykę w kostkę). Pokrojone składniki połączyć z przyprawami i oliwą, a następnie nadziewać je na wykałaczkę, w kolejności mięso-cukinia-papryka. Grillować do miękkości mięsa.


GRILL W WERSJI WEGE

Faszerowane pieczarki

składniki:
-pieczarki portobello (bez ogonków) 6 sztuk
-pomidory suszone 6 sztuk
-kukurydza konserwowa 50g
-ser lazur 50g
-gouda wędzona 30g

Sposób przygotowania:
Pomidory i sery posiekać, a następnie połączyć z kukurydzą. Powstałą mieszanką nafaszerować wewnętrzne części pieczarek i grillować je na tacce do momentu rozpuszczenia się serów.


Tofu w sojowo-miodowej marynacie

składniki:
-kostka wędzonego tofu (180g)
-sos sojowy ciemny 30ml
-miód wielokwiatowy 3 łyżki
-oliwa 20ml
-papryka ostra, papryka wędzona

Sposób przygotowania:
Tofu pokroić w plastry grubości ok 0,5cm. Sos sojowy, oliwę, miód i przyprawy połączyć ze sobą. Zamarynować tofu i grillować je z obu stron przez około 7 minut (na każdą ze stron).

Obrazek w tresci

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B