Zupa krem z dyni. Posiłek dla 4 osób
2015-03-02 18:55:51(ost. akt: 2015-03-02 21:53:15)
Dzisiaj również i u nas dynia kojarzy się z zabawą halloweenową. Ale jest też pyszna... Często z dyni wykorzystujemy tylko pestki, a zapominamy o miąższu. Mamy dla Państwa przepis na zupę-krem z dyni dla czterech osób.
Składniki:
- 1 mała dynia
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 5-6 ząbków czosnku
- 1,5 do 2 litra wody
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- pieprz, sól
- 1 kostka rosołowa
- oliwa z oliwek
- 1 mała dynia
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 5-6 ząbków czosnku
- 1,5 do 2 litra wody
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- pieprz, sól
- 1 kostka rosołowa
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wlewamy do garnka 1,5-2 litry wody, dodajemy 1 kostkę rosołową.
Seler i pietruszkę kroimy w plastry. Dodajemy do wywaru. Pora i marchewkę wrzucamy w całości.
Gotujemy na na małym ogniu.
W tym czasie dynię kroimy na pół. Usuwamy pestki.
Miąższ kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Jak zmięknie wrzucamy do gotującego się wywaru.
Na patelni z odrobiną oliwy, podsmażamy obrane i posiekane drobno dwie cebule i 3 ząbki czosnku.
Podsmażamy do lekkiego zarumienienia i dodajemy do garnka.
Jedną czerwoną paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy z odrobiną oliwy - aż zmięknie. Dorzucamy do wywaru.
Wlewamy do garnka 1,5-2 litry wody, dodajemy 1 kostkę rosołową.
Seler i pietruszkę kroimy w plastry. Dodajemy do wywaru. Pora i marchewkę wrzucamy w całości.
Gotujemy na na małym ogniu.
W tym czasie dynię kroimy na pół. Usuwamy pestki.
Miąższ kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Jak zmięknie wrzucamy do gotującego się wywaru.
Na patelni z odrobiną oliwy, podsmażamy obrane i posiekane drobno dwie cebule i 3 ząbki czosnku.
Podsmażamy do lekkiego zarumienienia i dodajemy do garnka.
Jedną czerwoną paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy z odrobiną oliwy - aż zmięknie. Dorzucamy do wywaru.
Gotowanie:
Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie - co jakiś czas mieszając.
Do smaku możemy wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak już warzywa będą miękkie, wyjmujemy pora i marchewkę.
Zdejmujemy garnek z kuchenki i miksujemy jego zawartość.
Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie - co jakiś czas mieszając.
Do smaku możemy wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak już warzywa będą miękkie, wyjmujemy pora i marchewkę.
Zdejmujemy garnek z kuchenki i miksujemy jego zawartość.
Podawanie:
Jak koś lubi, może podać z pokrojonym drobno szczypiorkiem i odrobiną śmietany.
Jak koś lubi, może podać z pokrojonym drobno szczypiorkiem i odrobiną śmietany.
Smacznego :)
kawka.MK
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
hunio #1749258 | 88.153.*.* 7 cze 2015 14:07
wywalił bym cebulę dodał ingwer i podsmażone na ostro garnele, ewentualnie nieco creme freche
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
kucharz #1681811 | 5 mar 2015 12:26
jak ktos nie umie gotowac urzywa kostki
odpowiedz na ten komentarz
gotujący mężczyzna #1679951 | 83.14.*.* 3 mar 2015 11:33
Wszystko pięknie i zupa jest bardzo pyszna, tylko po co w przepisie ta kostka rosołowa? Żeby zdrową zupę "zatruć" glutaminianem sodu? Radzę popróbować gotowania z większą ilością przypraw, a o "kostce rosołowej" jak najszybciej zapomnieć!
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)