Zdecydowanie wolimy barszczyk!
2021-12-24 12:00:00(ost. akt: 2021-12-23 12:53:08)
Wreszcie nadszedł wyczekiwany przez wielu z nas świąteczny czas! A wraz z nim nie tylko rodzinne spotkania, wyjątkowa atmosfera i chwile refleksji, ale również mnóstwo pysznego tradycyjnego jedzenia. Sprawdziliśmy – nad grzybową góruje barszcz!
Jeszcze w okresie przedświątecznym za pośrednictwem naszych mediów społecznościowych zadawaliśmy naszym Czytelniczkom i Czytelniczkom różne pytania, na które chętnie odpowiadali. Pierwszym z nich było to, dotyczące ulubionej potrawy wigilijnej.
Jakie odpowiedzi padały? Przeróżne, ale największą popularnością cieszą się chyba pierogi z kapustą i grzybami. Co jeszcze chętnie serwujemy i pałaszujemy w święta? Rybę po grecku, paszteciki i krokiety z kapuściano-grzybowym farszem, bigos, sałatka jarzynowa, śledzie w oleju i pod pierzynką i uszka.
– Uwielbiam przygotowywać potrawy na Wigilię – najsmaczniejsze dla nas są barszcz biały z suszonymi grzybami, kasza pęczak duszoną z cebulką i pieczarkami i pstrąg duszony na maśle z pieczarkami. O pierogach i uszkach nie wspominając – komentuje jedna z mieszkanek. A inna puentuje: – Wszystkie są dobre, jeśli je się je z bliskimi.
Nie możemy jednak zapominać, że święta to nie tylko potrawy wytrawne, a przede wszystkim desery, których miłośników również nie brakuje. Postanowiliśmy zadać jedno z najtrudniejszych pytań, ale znalazło się sporo śmiałków, którzy zdecydowali się na nie odpowiedzieć – sernik czy makowiec?
Okazuje się, że wybór nie jest prosty, a zdania bardzo podzielone i mimo wnikliwych obliczeń, musimy uznać, że w tym starciu nie ma zwycięzcy – ogłaszamy remis! Większość z Was i tak przyznała, że na świątecznym stole nie może zabraknąć ani sernika, ani makowca i jesteście w stanie zjeść wszelką ilość jednego i drugiego.
Kolejne pytanie było równie trudne, ale tym razem zwycięzca nie dał szans swojemu konkurentowi.
– Barszcz, barszcz, barszcz – odpowiedzi padały jedna po drugiej i okazuje się, że to właśnie bez barszczu większość z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Ale grzybowa też ma całkiem spore grono swoich fanów, którzy nie potrafią się jej oprzeć, a za jeden talerz grzybowego wywaru oddaliby garnek barszczu.
Inni za to wykazali się pomysłowością, przypominając, że barszcz na wywarze z grzybów też przecież dobrze smakuje, więc dlaczego rozdzielać te dwie przyjemności? No i oczywiście znalazło się też kilku niezdecydowanych, którzy wybierają i barszcz, i grzybową!
BURAKI NIE TYLKO W BARSZCZU
Barszcz czerwony jest znany od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej – tam, gdzie buraków było pod dostatkiem i cieszyły się opinią jednego z tańszych warzyw. Kiedy zaglądamy do źródeł historycznych, okazuje się, że wzmianki o barszczu czerwonym jako potrawie wigilijnej pochodzą już z szesnastego wieku, kiedy gospodynie na długo przed świętami kisiły już buraki, a barszczyk królował na świątecznych stołach zarówno u bogatych, jak i biednych.
Buraki – nie tylko w postaci barszczu – polecamy również po świętach. Te często niedoceniane, a bardzo zdrowe warzywa bogate są w składniki mineralne takie jak magnez, cynk, potas, fosfor i żelazo. W burakach znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminy C, A, E i K, kwas foliowy i przeciwutleniacze. Burak jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a przy tym wszystkim jest warzywem niskokalorycznym, bo w 100 gramach zawiera jedynie nieco ponad 40 kcal.
Właściwości zdrowotne buraków były znane już w starożytności – dzięki dużej zawartości witaminy C zapobiegają infekcjom i przeziębieniom, wspomagają działanie układu krwionośnego i mięśniowego, a także poprawiają pamięć.
Warto wzbogacić swoją codzienną dietę w buraka, bo to właśnie on pomaga zachować równowagę w gospodarce wodnej organizmu, wzmacnia kości i zęby i poprawia funkcjonowanie mózgu. Jeżeli to wszystko jeszcze Was do niego nie przekonało, sięgnijcie po buraka, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub kiedy dokucza Wam zgaga.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez