W Lidzbarku Warmińskim będą wytwarzać „różowe złoto”
2025-09-29 08:44:16(ost. akt: 2025-09-29 08:51:10)
W Lidzbarku Warmińskim Grupa Polmlek wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu rozwija technologię pozyskiwania laktoferyny – „różowego złota”, białka o silnych właściwościach wspierających odporność i zwalczających stany zapalne.
Projekt, wyłoniony w konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) i dofinansowany ze środków Funduszy Europejskich, wszedł właśnie w kluczową fazę badań. 16 września w Lidzbarku zaprezentowano pierwsze, obiecujące wyniki prac. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele rządu, parlamentu, samorządów, nauki, biznesu, a także delegacja Królestwa Marokańskiego.
– Rok temu byłem tu świadkiem otwarcia Ciepłowni Przyszłości, jednej z najnowocześniejszych instalacji OZE na świecie. Dziś wracam do Lidzbarka z nadzieją na kolejny spektakularny sukces – mówił prof. Jerzy Małachowski, dyrektor NCBR.
Projekt pt. „Opracowanie innowacyjnej, wysokowydajnej technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy w celu wprowadzenia na rynek gamy produktów w postaci proszków o najwyższej jakości i czystości” uzyskał najwyższą ocenę w ramach ścieżki SMART. Jego wartość to blisko 80 mln zł, z czego 30,5 mln zł stanowi dofinansowanie z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki.

Laktoferyna naturalnie występuje w mleku, a najwięcej znajduje się jej w siarze – pierwszym mleku matki. Odpowiada za wiązanie i transport żelaza, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wspiera odporność niemowląt, dzieci, dorosłych i seniorów, a także pomaga w regeneracji organizmu osób aktywnych fizycznie.
Polmlek i Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu opracowali technologię pozwalającą uzyskać wyjątkowo czystą laktoferynę – nawet w 98%. To wynik, który ma szansę wyprzedzić europejską konkurencję.
– W Grupie Polmlek od początku działamy wspólnie i spójnie, naukowcy i inżynierowie mają jeden cel: stworzyć produkt światowej klasy. Jesteśmy na etapie dopracowywania parametrów technologii i badań nad końcowym proszkiem – podkreśla prof. Wojciech Białas z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Minister nauki i szkolnictwa wyższego, dr inż. Marcin Kulasek, zwrócił uwagę na znaczenie współpracy nauki z biznesem:
– To przykład projektu, który realnie przełoży się na rozwój gospodarki i poprawę jakości życia społeczeństwa.
– To przykład projektu, który realnie przełoży się na rozwój gospodarki i poprawę jakości życia społeczeństwa.

Produkcja laktoferyny w Polsce otwiera szansę na ekspansję Polmleku na rynki farmaceutyczne i segment żywności funkcjonalnej. Firma już dziś eksportuje produkty do ponad 150 krajów, a laktoferyna może stać się podstawą szerokiej gamy suplementów, wyrobów medycznych i innowacyjnych produktów spożywczych.
– Jako jedyni w Polsce produkujemy przemysłowo laktozę farmaceutyczną, a teraz sięgamy po kolejne frakcje mleka. Laktoferyna z Lidzbarka będzie fundamentem dla rozwoju w branży pharmacy i superfood – podkreśla prezes Polmleku, Marcin Witulski.
Realizacja projektu przewidziana jest do maja 2027 roku. Jeśli zakończy się sukcesem, Polska stanie się pionierem w produkcji jednego z najcenniejszych białek na świecie.

– Największe korzyści z tej innowacji będą odczuwać odbiorcy – niemowlęta, dzieci, dorośli i seniorzy. To inwestycja w zdrowie, gospodarkę i przyszłość – podsumował prof. Jerzy Małachowski z NCBR.
Źródło: gov.pl / Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez