Ogromne zagrożenie dla woj. warmińsko-mazurskiego. Wydział bezpieczeństwa bije na alarm

2022-10-12 11:12:31(ost. akt: 2022-10-12 11:50:23)

Autor zdjęcia: Alina Laskowska

Wojewoda warmińsko-mazurski oraz odpowiednie jednostki alarmowania kryzysowego biją na alarm. W woj. warmińsko-mazurskim wystąpiło zagrożenie wyjątkowo zjadliwą grypą ptaków. Mieszkańcy muszą mieć się na baczności.
Pod koniec września 2022 roku na terenie całej Polski wykryto 35 ogniska HPAI, czyli ptasiej grypy, która jest wyjątkowo zjadliwa. W połączeniu z właśnie trwającym sezonem jesienno-zimowym, wirus może się bardzo szybko przemieszczać i długo inkubować.

W związku z okresem jesienno zimowym związanym z sezonowymi migracjami ptaków dzikich, sprzyjającym rozwojowi zakażeń wysoce zjadliwej grypy ptaków, groźnej choroby pustoszącej stada drobiu, zwracam się z uprzejmą prośbą o polecenie gminnym zespołom zarządzania kryzysowego rozpropagowania wśród ludności informacji o konieczności zgłaszania właściwym terytorialnie powiatowym lekarzom weterynarii przypadków znalezienia zwłok ptaków związanych ze środowiskiem wodnym (kaczek, gesi, łabędzi) oraz ptaków drapieżnych.

Jest to związane z ciągłym zagrożeniem wystąpienia grypy ptaków. Choroba ta występuje sezonowo (późna jesień, zima, wczesna wiosna) a jej rezerwuarem są właśnie ww. ptaki. Zawleczenie choroby do gospodarstw utrzymujących drob skutkuje olbrzymimi stratami gospodarczymi (odszkodowania, koszty likwidacji jak też skutki wstrzymania handlu drobiem i produktami z drobiu).

Pozostawianie w środowisku zwłok ptaków padłych z powodu grypy niesie ogromne ryzyko bowiem wirus wywołujący tę chorobę szczególnie długo zachowuje swoją zjadliwość w niskich temperaturach oraz przy braku światla słonecznego czyli w warunkach obecnej aury. — zwraca uwagę Jerzy Koronowski, Warmińsko-Mazurski Lekarz Weterynarii.

Każdy mieszkaniec regionu widząc martwe zwierzę powinien natychmiast zgłosić ten fakt właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii. Zignorowanie takiej sytuacji może prowadzić do ogromnych strat gospodarczych, takich jak likwidacja hodowli czy wstrzymanie handlu drobiem.

kg