Olej dobry na wszystko
2022-04-07 07:41:50(ost. akt: 2022-04-07 07:50:32)
Aby usunąć tłustą i lepką substancję ze skóry można zastosować inny tłuszcz, na przykład zwykły olej rzepakowy lub nawet masło. Nie podrażnią one skóry, a efekt powinien być zadowalający. Smar zawiera substancję nośną o dużych właściwościach ślizgowych, dlatego sama woda nie jest w stanie usunąć plam, a jedynie je rozmyć.
Olej to produkt, który najlepiej kojarzy nam się z typowo kuchenną czynnością - smażeniem. Olej możemy dodawać również np. do deserów czy ciast, a olej z orzechów np. do sałatek. Mało kto wie, że olej pomoże nam także wyczyścić praktycznie wszystko, ręce, ubranie a nawet mocno zabrudzony zlew!
Brudny zlew nie wygląda estetycznie, a dawne plamy i zacieki ciężko jest wywabić nawet mocnymi, chemicznymi środkami. W sieci znajdziemy jednak sporo przepisów na naturalne, domowe pasty do czyszczenia zlewu. Z mocnymi zabrudzeniami świetnie poradzi sobie np. ocet, który wlewamy do zlewu na całą noc i przysypujemy sodą oczyszczoną. Rano, zaschniętą pastę skrapiamy odrobiną wody i dokładnie szorujemy zlew. Taka domowa mieszanka naprawdę skutecznie czyści i wybiela nawet mocne, wieloletnie zabrudzenia!
Zaskakującym, ale skutecznym środkiem czyszczącym jest... olej. Choć kojarzy nam się on z tłustą mazią, której ciężko pozbyć się z naczyń, to może on pomóc nam doczyścić brudny zlew! Olej polecany jest głównie do czyszczenia zlewów granitowych i tych o ciemnym zabarwieniu.
W pierwszej kolejności należy opłukać brudny zlew i nałożyć trochę wybranego oleju na gąbkę. Następnie wetrzeć go w powierzchnię zlewu, dokładnie miejsce w miejsce. Ta czynność nie tylko pomoże doczyścić nawet mocne zabrudzenia, ale także zaimpregnuje zlew, by był odporny na nowe plamy.
WAŻNE: Oleju nie wlewamy do zlewu, bo może zapchać rury! Ten sposób polega po prostu na mocnym wtarciu go w brudne powierzchnie z pomocą gąbki lub szmatki. Najlepiej wykonać ten zabieg wieczorem.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez