Jest taniej w sklepach?

2022-02-02 16:00:00(ost. akt: 2022-02-02 11:40:25)

Autor zdjęcia: ak

Od 1 lutego część produktów żywnościowych, które dotąd były objęte stawką 5 proc., potaniała od kilku od kilkudziesięciu groszy. Tylko czy odczuwamy tę różnicę? Część sieci po cichu zaczęła podwyższać ceny produktów spożywczych, aby później je obniżyć.
Od 1 lutego do 1 lipca 2022 roku ma obowiązywać niższa stawka VAT m.in. na żywność. Zgodnie z nowelizacją ustawy VAT do zera spadł podatek na żywność i napoje objęte wcześniej stawką 5 proc. Te z 23-proc. VAT-em już obniżka nie obowiązuje. Ale i tak w marketach ma być 2-3 tys. tańszych produktów, a w hipermarketach nawet 20 tys. Są to podstawowe produkty żywnościowe (np. niektóre owoce i warzywa, pieczywo, nabiał, mięso i przetwory mięsne, produkty zbożowe: mąka, kasze, makaron, określone napoje). Zdaniem premiera Mateusza Morawieckiego obniżka VAT pozwoli zaoszczędzić przeciętnej polskiej rodzinie 45 zł miesięcznie.

Taniej znaczy lepiej?

Według różnych wyliczeń najbardziej ma być widoczna obniżka cen wyrobów mięsnych. Na przykład schab bez kości który wcześniej kosztował 20 zł/kg, stanieje o 1 zł. Wędliny natomiast mają stanieć 1-1,5 zł na kilogramie. Najmniej odczuwalna różnica dotyczyć będzie produktów tańszych, jak np. mleka czy też owoców, zwłaszcza importowanych, bo markety stosują tu własne cenniki i czasowe promocje.