Warzywa w diecie

2022-01-17 19:00:00(ost. akt: 2022-01-16 20:12:15)
Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw w ciągu dnia jest bardzo istotne dla zachowania zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 400g warzyw. Są one bogate w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze oraz błonnik.
Dodatkowo jest to grupa produktów charakteryzująca się niską zawartością kalorii, a za to wysoką gęstością odżywczą. Najprościej jest to wytłumaczyć na przykładzie miski pomidorów, w której mamy ich pół kilograma. Pół kilograma pomidorów dostarcza 100 kalorii, a w pokaźnej ilości wypełnia nasz żołądek powodując sytość. Dla porównania pół kilograma czekolady dostarcza ponad 2500 kalorii, a nie byłoby w stanie nasycić nas na dłuższy czasu.

Warto spożywać warzywa pod każdą postacią. Zarówno surowe, gotowane, mrożone, pieczone jak i kiszone. Każde z nich odżywiają nasz organizm, a w różnych postaciach mogą smakować zupełnie inaczej.

Nasz talerz przy każdym posiłku powinna stanowić 1/2 warzyw, 1/4 produktów białkowych oraz 1/4 produktów zbożowych, warto wiedzieć, że już w ten sposób powinniśmy uczyć nasze dzieci, ich talerze powinny wyglądać tak samo jak dorosłych.

Warzywne przepisy:

Zupa krem z mrożonej dyni: (2 porcje)
składniki:
-opakowanie mrożonej dyni ok 450g
-batat mała sztuka ok 200g
-woda 300ml
-pestki dyni 20g
-kurkuma, imbir, pieprz czosnkowy

Sposób przygotowania:
Batat obrać i pokroić w kostkę, gotować wraz z dynią do miękkości. Gdy warzywa zmiękną należy je zblendować i doprawić do smaku. Zupę podawać z pestkami dyni.

Pieczone ziemniaki a'la frytki: (2 porcje)
-ziemniaki „żółte” 300g
-oliwa 20ml
-czosnek staropolski, sól ziołowa, tymianek, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na kształt frytek. Pokrojone pyry rozłożyć na blaszce do pieczenia, przyprawić, skropić oliwą i wymieszać. Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.

Sałatka pomidorowa: (2 porcje)
-pomidory malinowe 500g
-czarne oliwki 15 sztuk
-czerwona cebula 50g
-ser feta opakowanie 200g
-kawałek cytryny
-oliwa 10ml
-zioła prowansalskie, świeży pieprz

Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w dużą kostkę. Cebulkę posiekać i połączyć z pomidorami oraz czarnymi oliwkami. Warzywa skropić sokiem z cytryny, a następnie ułożyć na nich fetę. Sałatkę przyprawić i skropić oliwą.

Aleksandra Kobylańska


Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.