Sezon w pełni! Sprawdzamy, jakie grzyby uzbierali nasi czytelnicy
2021-09-02 15:20:08(ost. akt: 2021-09-02 14:34:20)
Rozpoczął się sezon na grzybobranie. W tym roku lasy obfitują w dorodne grzyby. Taka wiadomość na pewno ucieszy grzybiarzy. Prezentujemy zbiory tych, którzy już byli na pierwszych grzybach. Jakie okazy uzbierali nasi czytelnicy? Zobaczcie zdjęcia!
PRZECZYTAJ KONIECZNIE:
Sezon grzybowy w pełni. Jak nie zgubić się w lesie?
PRZECZYTAJ KONIECZNIE:
Kochasz grzyby? Docenisz ten krótki poradnik
PRZECZYTAJ KONIECZNIE:
Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze!
*Kierując się kilkoma prostymi zasadami można uniknąć poważnego zatrucia.
1. Zbieraj jedynie grzyby co do których nie masz żadnych wątpliwości, że są jadalne.
2. Zbieraj jedynie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki bez wykształconych cech danego gatunku stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
4. Unikaj błędnych metod rozpoznawania grzybów trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami czy gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak).
5. Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym wypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów i przyspieszających ich psucie.
6. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów (takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
7. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
8. Nie rozkopuj ściółki i nie niszcz grzybni – wyrosną na niej nowe grzyby.
9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.
10. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Jeżeli po spożyciu grzybów występują nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza. W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować życie.
* źródło: PSSE w Ełku
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Ja. #3074382 2 wrz 2021 16:24
No to jak co roku objawią się "super-znafcy" grzybów a w szpitalach będą lądować ofiary zatruć grzybani!
Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz