Sezon w pełni! Sprawdzamy, jakie grzyby uzbierali nasi czytelnicy

2021-09-02 15:20:08 (ost. akt: 2021-09-02 14:34:20)

Autor zdjęcia: Pixabay

Rozpoczął się sezon na grzybobranie. W tym roku lasy obfitują w dorodne grzyby. Taka wiadomość na pewno ucieszy grzybiarzy. Prezentujemy zbiory tych, którzy już byli na pierwszych grzybach. Jakie okazy uzbierali nasi czytelnicy? Zobaczcie zdjęcia!


Fot. czytelnik GO

Fot. czytelnik GO

Fot. czytelnik GO

Fot. czytelnik GO


*Kierując się kilkoma prostymi zasadami można uniknąć poważnego zatrucia.

1. Zbieraj jedynie grzyby co do których nie masz żadnych wątpliwości, że są jadalne.

2. Zbieraj jedynie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki bez wykształconych cech danego gatunku stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.

3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.

4. Unikaj błędnych metod rozpoznawania grzybów trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami czy gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak).

5. Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym wypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów i przyspieszających ich psucie.

6. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów (takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

7. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.

8. Nie rozkopuj ściółki i nie niszcz grzybni – wyrosną na niej nowe grzyby.

9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.

10. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Jeżeli po spożyciu grzybów występują nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza. W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować życie.

* źródło: PSSE w Ełku

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. j. #3074382 2 wrz 2021 16:24

    No to jak co roku objawią się "super-znafcy" grzybów a w szpitalach będą lądować ofiary zatruć grzybani!

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz