Otwarcie nowego zakładu Piekarni Tyrolskiej w Barczewie. Wypieką Warmiński Chleb Pielgrzyma [ZDJĘCIA]
2020-08-06 09:55:09(ost. akt: 2020-08-06 10:02:29)
Warmia coraz skuteczniej walczy o turystów z Mazurami. Ma w tym swój znaczący udział także olsztyńskie starostwo powiatowe, które aktywnie promuje piękno tej ziemi.
Tym razem mowa o Szlaku Świętej Warmii. To gotowa propozycja tematycznej wycieczki-pielgrzymki. Tworzy go 16 znanych nie tylko w regionie miejsc pielgrzymkowych, sanktuariów, szlaków pątniczych, ale także historyczne obiekty sakralne. Pierwsze z nich to Bałdy, Wrota Warmii, przez które z Warszawy przybywali do swojej diecezji kolejni biskupi warmińscy. Następne to: Gietrzwałd, Olsztyn, Głotowo, Dobre Miasto, Lidzbark Warmiński, Stoczek Klasztorny, Bisztynek, Reszel, Święta Lipka, Tłokowo, Krosno, Chwalęcin, Pieniężno i Frombork. Szlak kończy się w Braniewie – pierwszej historycznej stolicy Warmii.
Projekt wpisuje się w segment turystyki religijnej, która obejmuje nie tylko pielgrzymów odwiedzających sanktuaria maryjne w Gietrzwałdzie czy Świętej Lipce, a jest ich około miliona rocznie. Odnosi się także do turystów, których spotkania z kulturą duchową i materialną regionu wynikają z ciekawości, z chęci zobaczenia miejsc, o których kiedyś czytali lub słyszeli. Jego podstawą jest przygotowana przez pracowników promocji olsztyńskiego starostwa książka-przewodnik po Świętej Warmii (także w formie audiobooka), zawierająca historię i opisy poszczególnych „stacji”. Przewodnik jest też drukowany w odcinkach w każdy czwartek w „Gazecie Olsztyńskiej”.
Pielgrzymowanie to oczywiście sfera ducha, ale też i ciała. Stąd pomysł na Warmiński Chleb Pielgrzyma, który będzie wypiekać Piekarnia Tyrolska.
— Nasz „chlebek pielgrzymkowy” to kolejny przykład lokalnego partnerstwa publiczno-prywatnego, z którego korzyści czerpią obie strony — mówi starosta olsztyński Andrzej Abako. — Mam nadzieję, że spotka się on z życzliwym przyjęciem mieszkańców oraz będzie doskonałą atrakcją turystyczną i promocją Szlaku Świętej Warmii.
— Nasz „chlebek pielgrzymkowy” to kolejny przykład lokalnego partnerstwa publiczno-prywatnego, z którego korzyści czerpią obie strony — mówi starosta olsztyński Andrzej Abako. — Mam nadzieję, że spotka się on z życzliwym przyjęciem mieszkańców oraz będzie doskonałą atrakcją turystyczną i promocją Szlaku Świętej Warmii.
— Tworząc Szlak Świętej Warmii chcemy przyciągnąć do nas turystów, a tym samym wesprzeć naszych przedsiębiorców z branży hotelarsko-gastronomicznej w tym trudnym dla nich okresie — dodaje starosta. — Cieszę się, że udało nam się zainteresować tym projektem lokalne samorządy, nie tylko te z powiatu olsztyńskiego, władze województwa, lokalne media i przedsiębiorców. Warto podkreślić, że swoim patronatem objął to przedsięwzięcie abp Józef Górzyński, metropolita warmiński, a kuria również wspiera nasze inicjatywy.
Chlebek Pielgrzyma po raz pierwszy zaprezentowano publicznie przy okazji wczorajszego otwarcia nowego zakładu Piekarni Tyrolskiej w Barczewie, który kosztował 50 mln zł. Dziennie może tu być wypiekanych aż 300 tys. bochenków chleba. Z kolejnej dużej inwestycji na terenie powiatu olsztyńskiego zadowolenia nie kryje starosta Andrzej Abako.
— To pokazuje, że warto tu inwestować i prowadzić działalność gospodarczą na najwyższym poziomie — podkreśla.
— To pokazuje, że warto tu inwestować i prowadzić działalność gospodarczą na najwyższym poziomie — podkreśla.
am
Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Codzienne e-wydanie Gazety Olsztyńskiej, a w piątek z tygodnikiem lokalnym tylko 2,46 zł.
Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl
Komentarze (6) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
dis #2957160 | 212.160.*.* 7 sie 2020 11:52
Bardzo fajnie :) tylko po co tam przylazł ten facet w sukience? Jaka jest jego rola w piekarni? I oczywiście przytulił za to ładną sumkę, tylko za co? Rzucił czar na mąkę, czy co?
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) odpowiedz na ten komentarz
Ja #2957025 | 87.173.*.* 6 sie 2020 22:46
Ciekawy artykuł , jestem wzruszona, ze w Barczewie taka piekarnia powstała , kiedyś była taka „ geesowska „ i sklep na Mickiewicza gdzie się bułki i chleb kupowało , w sobotę można było kupić ciasto drożdżowe upieczone na dużych blachach . Pamietam smak tego chleba , wiem , ze już po drodze do domu był jedzony ... to był smak chleba i Barczewa
Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
Ron #2956923 | 188.147.*.* 6 sie 2020 16:02
Chleb z tej piekarni coraz słabszy. Kiedyś było lepiej.
Ocena komentarza: warty uwagi (18) odpowiedz na ten komentarz
Kto nie nosi ten roznosi i zaraza innych (ma #2956913 | 176.221.*.* 6 sie 2020 15:36
Kiedys byl jeden chleb tzw zytni lub pszenny ale dobry dzisiaj niezliczona ilosc i tylko jeden z nich trafi się dobry ale nie wiadomo ktory za takie zmiany to ja dziękuję jesli idzie o jedzenie to PRL bije na łeb wszystkie wasze chleby wedliny napoje i słodycze!!!
Ocena komentarza: warty uwagi (14) odpowiedz na ten komentarz
zjadacz chleba #2956868 | 83.31.*.* 6 sie 2020 13:31
Kolejne otwarcie? Brawo
Ocena komentarza: warty uwagi (5) odpowiedz na ten komentarz