Otwarcie nowego zakładu Piekarni Tyrolskiej w Barczewie. Wypieką Warmiński Chleb Pielgrzyma [ZDJĘCIA]

2020-08-06 09:55:09(ost. akt: 2020-08-06 10:02:29)
Otwarcie nowego zakładu Piekarni Tyrolskiej w Barczewie

Otwarcie nowego zakładu Piekarni Tyrolskiej w Barczewie

Autor zdjęcia: Zbigniew Woźniak

Warmia coraz skuteczniej walczy o turystów z Mazurami. Ma w tym swój znaczący udział także olsztyńskie starostwo powiatowe, które aktywnie promuje piękno tej ziemi.
Tym razem mowa o Szlaku Świętej Warmii. To gotowa propozycja tematycznej wycieczki-pielgrzymki. Tworzy go 16 znanych nie tylko w regionie miejsc pielgrzymkowych, sanktuariów, szlaków pątniczych, ale także historyczne obiekty sakralne. Pierwsze z nich to Bałdy, Wrota Warmii, przez które z Warszawy przybywali do swojej diecezji kolejni biskupi warmińscy. Następne to: Gietrzwałd, Olsztyn, Głotowo, Dobre Miasto, Lidzbark Warmiński, Stoczek Klasztorny, Bisztynek, Reszel, Święta Lipka, Tłokowo, Krosno, Chwalęcin, Pieniężno i Frombork. Szlak kończy się w Braniewie – pierwszej historycznej stolicy Warmii.

Projekt wpisuje się w segment turystyki religijnej, która obejmuje nie tylko pielgrzymów odwiedzających sanktuaria maryjne w Gietrzwałdzie czy Świętej Lipce, a jest ich około miliona rocznie. Odnosi się także do turystów, których spotkania z kulturą duchową i materialną regionu wynikają z ciekawości, z chęci zobaczenia miejsc, o których kiedyś czytali lub słyszeli. Jego podstawą jest przygotowana przez pracowników promocji olsztyńskiego starostwa książka-przewodnik po Świętej Warmii (także w formie audiobooka), zawierająca historię i opisy poszczególnych „stacji”. Przewodnik jest też drukowany w odcinkach w każdy czwartek w „Gazecie Olsztyńskiej”.


Pielgrzymowanie to oczywiście sfera ducha, ale też i ciała. Stąd pomysł na Warmiński Chleb Pielgrzyma, który będzie wypiekać Piekarnia Tyrolska.
— Nasz „chlebek pielgrzymkowy” to kolejny przykład lokalnego partnerstwa publiczno-prywatnego, z którego korzyści czerpią obie strony — mówi starosta olsztyński Andrzej Abako. — Mam nadzieję, że spotka się on z życzliwym przyjęciem mieszkańców oraz będzie doskonałą atrakcją turystyczną i promocją Szlaku Świętej Warmii.

— Tworząc Szlak Świętej Warmii chcemy przyciągnąć do nas turystów, a tym samym wesprzeć naszych przedsiębiorców z branży hotelarsko-gastronomicznej w tym trudnym dla nich okresie — dodaje starosta. — Cieszę się, że udało nam się zainteresować tym projektem lokalne samorządy, nie tylko te z powiatu olsztyńskiego, władze województwa, lokalne media i przedsiębiorców. Warto podkreślić, że swoim patronatem objął to przedsięwzięcie abp Józef Górzyński, metropolita warmiński, a kuria również wspiera nasze inicjatywy.

Chlebek Pielgrzyma po raz pierwszy zaprezentowano publicznie przy okazji wczorajszego otwarcia nowego zakładu Piekarni Tyrolskiej w Barczewie, który kosztował 50 mln zł. Dziennie może tu być wypiekanych aż 300 tys. bochenków chleba. Z kolejnej dużej inwestycji na terenie powiatu olsztyńskiego zadowolenia nie kryje starosta Andrzej Abako.
— To pokazuje, że warto tu inwestować i prowadzić działalność gospodarczą na najwyższym poziomie — podkreśla.

Tyrolska otwarcie

Tyrolska otwarcie

Tyrolska otwarcie

am


Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Codzienne e-wydanie Gazety Olsztyńskiej, a w piątek z tygodnikiem lokalnym tylko 2,46 zł.

Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl

Komentarze (6) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. lwx #2956820 | 83.9.*.* 6 sie 2020 11:47

    A nie lepiej wypiekać chleb dobry "powszedni" tak jak jedli nasi dziadowie.

    Ocena komentarza: warty uwagi (27) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

    1. zjadacz chleba #2956868 | 83.31.*.* 6 sie 2020 13:31

      Kolejne otwarcie? Brawo

      Ocena komentarza: warty uwagi (5) odpowiedz na ten komentarz

    2. Kto nie nosi ten roznosi i zaraza innych (ma #2956913 | 176.221.*.* 6 sie 2020 15:36

      Kiedys byl jeden chleb tzw zytni lub pszenny ale dobry dzisiaj niezliczona ilosc i tylko jeden z nich trafi się dobry ale nie wiadomo ktory za takie zmiany to ja dziękuję jesli idzie o jedzenie to PRL bije na łeb wszystkie wasze chleby wedliny napoje i słodycze!!!

      Ocena komentarza: warty uwagi (13) odpowiedz na ten komentarz

    3. Ron #2956923 | 188.147.*.* 6 sie 2020 16:02

      Chleb z tej piekarni coraz słabszy. Kiedyś było lepiej.

      Ocena komentarza: warty uwagi (18) odpowiedz na ten komentarz

    4. Ja #2957025 | 87.173.*.* 6 sie 2020 22:46

      Ciekawy artykuł , jestem wzruszona, ze w Barczewie taka piekarnia powstała , kiedyś była taka „ geesowska „ i sklep na Mickiewicza gdzie się bułki i chleb kupowało , w sobotę można było kupić ciasto drożdżowe upieczone na dużych blachach . Pamietam smak tego chleba , wiem , ze już po drodze do domu był jedzony ... to był smak chleba i Barczewa

      Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      Pokaż wszystkie komentarze (6)