Quantcast

środa, 20 stycznia 2021. Imieniny Fabioli, Miły, Sebastiana

Co będziemy jeść w czasie epidemii koronawirusa?

2020-03-17 15:20:48 (ost. akt: 2020-03-17 16:36:06)

Autor zdjęcia: Pixabay

Wiele osób, zaalarmowanych doniesieniami o rozprzestrzenianiu się koronawirusa w Polsce, zrobiło duże zapasy. W naszych koszykach lądowały przede wszystkim produkty o długim terminie przydatności, jak makaron, kasza, ryż czy mąka. I teraz, kiedy już nie biegamy po sklepach, pojawia się pytanie: jakie dania z tego przygotujemy?

Zobacz także: Koronawirus i żywność: czy wirus przenosi się na jedzeniu? Czy konieczna jest obróbka termiczna? GIS rozwiewa wątpliwości Koronawirus i żywność: czy wirus przenosi się na jedzeniu? Czy konieczna jest obróbka termiczna? GIS rozwiewa wątpliwości Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informacje, które powinny pomóc nam uchronić się przed zakażeniem.

Jeśli wierzyć sprzedawcom, masowo kupowaliśmy m.in. mąkę i mleko, co może oznaczać, że przygotowujemy się np. do robienia... naleśników. Bo przyznać trzeba, że to popularne danie jest smaczną opcją niezależnie od tego, czy wolimy je w wersji na słodko, czy na słono.

Naleśniki


Tym, którzy nie pamiętają składu tego przysmaku (choć trochę w to nie wierzymy, bo naleśniki to wciąż jedno z kluczowych dań w naszej polskiej kuchni), przypominamy podstawowy przepis:


1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
Wszystkie* produkty miksujemy na gładkie ciasto, a następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Najlepsza do tego celu będzie taka z cienkim dnem. Kiedy naleśnik się zetnie i przyrumieni, przewracamy go na drugą stronę.

Naleśniki świetnie smakują zarówno z dżemem, twarogiem, owocami, jak i ze słonymi dodatkami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. I... zawartość spiżarki czy lodówki.

* Opcjonalnie oleju możemy użyć do smarowania patelni przed usmażeniem każdego naleśnika. Wówczas rezygnujemy z dodawania tłuszczu do ciasta.

Pamiętajmy, że zdrowa dieta jest jednym z czynników ograniczającym prawdopodobieństwo zakażenia się koronawirusem. Im lepsza będzie nasza odporność, tym większe szanse na uchronienie się przed chorobą. Dbajmy o to, żeby w naszym menu nie brakowało warzyw, owoców czy produkty z pełnego ziarna, które są źródłem błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Nie zapominajmy też o rybach i jajach. W małych ilościach powinniśmy też spożywać oleje roślinne, nasiona i orzechy. Absolutnie nie wolno nam zapominać o piciu wody!

Makaron z domowym pesto z rukoli


Tych, którzy poza produktami pierwszej potrzeby, w lodówce mają i te mniej oczywiste, zachęcamy do przetestowania przepisu olsztynianki Nataszy Rozmus-Król, która bloguje jako "Sajkofanka Smaku".

Makaron z domowym pesto z rukoli
– pesto z rukoli (przepis poniżej)
– opakowanie mini kulek mozzarella (można zastąpić np. żółtym serem)
– 300 g kolorowego makaronu z pszenicy durum (lub takiego, który mamy w domu)

Pesto z rukoli
– 400g świeżej rukoli
– ząbek czosnku
– łyżka miodu
– sól, pieprz
– garść podprażonych orzechów włoskich (albo pestek słonecznika czy dyni)
– pół szklanki oliwy z oliwek
– łyżeczka musztardy
– łyżeczka octu winnego

Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Łączymy z pesto, wrzucamy małe kuleczki sera mozzarella i chwilę razem podgrzewamy.
Podajemy.


A jak w najbliższym czasie będą wyglądać posiłki w domach naszych czytelników? Podzielcie się z nami przepisami na dania, które można zrobić z podstawowych produktów: makaronu, ryżu, kaszy, ziemniaków itp.
Piszcie na Facebooku i tu:
internet@gazetaolsztynska.pl



Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Codzienne e-wydanie Gazety Olsztyńskiej, a w piątek z tygodnikiem lokalnym tylko 2,46 zł.

Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl

Wszystkie informacje nt. koronawirusa SARS-CoV-2 znajdziecie Państwo w specjalnym serwisie Gazety Olsztyńskiej.

Za sprawą Gazety Olsztyńskiej na Facebooku pojawiła grupa wsparcia: Grupa Wsparcia, Koronawirus - Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie



Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. slayer #2889751 | 176.221.*.* 19 mar 2020 15:04

    Będziecie jeść ten papier toaletowy na który rzuciliście się wszyscy jak p..bsrywani.

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. dccc #2888762 | 83.9.*.* 18 mar 2020 08:33

    jedzenie,jedzeniem.... ale co będziemy pić?

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. Żonkil #2888445 | 178.37.*.* 17 mar 2020 17:18

    Będziemy jeść wszystko, bo jedzenia nie zabraknie, a sklepy nie zostaną zamknięte. Warto jedynie zaopatrzyć się w niezbędne leki, najlepiej bez wychodzenia z domu (e-receptę dostaniesz na lekarzonline.eu). Nie ma co ryzykować zarażenia w publicznych przychodniach.

    Ocena komentarza: warty uwagi (5) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)