GIS ostrzega: Salmonella w pieprzu czarnym
2019-11-04 18:30:02(ost. akt: 2019-11-04 19:04:45)
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu niektórych partii pieprzu czarnego mielonego ze względu na wykrycie bakterii Salmonella. Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać.
W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Wycofaniu podlegają następujące partie produktu wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38:
— pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
— pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
— pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
— pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021.
— pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
— pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
— pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
— pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021.
W trakcie kontroli urzędowej w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki pobrano do badań próbki pieprzu czarnego mielonego, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021. W 1 z 5 badanych próbek stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
W celu ustalenia źródła zanieczyszczenia organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobrał do badań kolejne 5 próbek pieprzu czarnego mielonego, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021, oraz 5 próbek surowca – pieprzu czarnego mielonego, kraj pochodzenia Wietnam, z zamkniętych worków po 25 kg każdy, data minimalnej trwałości: 03.2021, numer partii 09-09/19 dostarczonego przez PHU GROTEX Eryk Grotowski, 62-800 Kalisz, ul. Tuwima 6. Ponadto organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobrał do badań wymazy sanitarne ze środowiska produkcyjnego w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki.
Na podstawie przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej nakazał wycofanie wszystkich wyżej wymienionych partii pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego przez Agnex Krzysztof Wierzbicki, w których stwierdzono obecność Salmonella oraz wszystkich partii pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego z surowca zanieczyszczonego Salmonella.
Firma Agnex Krzysztof Wierzbicki powiadomiła swoich odbiorców, którzy zakupili kwestionowane partie pieprzu, o konieczności wycofania i zwrotu ww. produktów oraz zamieściła informacje o wycofaniu produktów na stronie internetowej.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii.
Źródło: GIS
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
jest to równie niewiarygodne co... #2813940 | 89.228.*.* 4 lis 2019 20:25
...salmonella w prezerwatywach. jak to się mogło stać? nie do pomyślenia ...
Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
o ooooo matko #2813887 | 37.8.*.* 4 lis 2019 18:52
a tyle tam kupowałem. Koniec z tym. Jak salmonella może znaleźć się w ziarnach pieprzu?
odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)