Największe ziemniaczane show

2019-08-26 08:25:06(ost. akt: 2019-08-26 08:27:30)
wojewoda Artur Chojecki

wojewoda Artur Chojecki

Autor zdjęcia: Anna Skuza

Krajowe Dni Ziemniaka Potato Poland, czyli największa impreza branżowa w Polsce, w tym roku odbyły się w Siemiątkach. Wydarzenie miało wymiar międzynarodowy. Oprócz targów, pokazów, spotkań biznesowych odbyły się konferencje tematyczne.
Krajowe Dni Ziemniaka rozpoczęły się w miniony piątek. Był to dzień biznesowy, pełen spotkań kluczowych klientów. Wystawcy rozstawili swoje stoiska, po czym zainteresowani mieli okazję obejrzeć pokazy uprawy, odkamieniania, sadzenia, redlenia, kopania i sortowania.

O godzinie 16 w olsztyńskim centrum konferencyjnym Przystań Hotel & SPA odbyła się konferencja ,,Żagiel i Wiatr”. Przybyli na nią miel;i okazję poznać możliwości wykorzystania potencjału środowiskowego i gospodarczego regionu Warmii i Mazur w aspekcie wzrostu produkcji ziemniaka. Zaznajomili się także z kierunkami produkcji, jakością i możliwymi kanałami dystrybucji produktów w kraju i za granicami Polski.

Drugi dzień tej imprezy, sobota — był głównym dniem targowym. Ponownie w podnidzickich Siemiątkach rozpoczęło się wielkie show. Jeżdżące po polu imponujące maszyny, pokazy i targi, w trakcie których odbyła się konferencja pod hasłem "Doświadczenie, współpraca, skuteczność".

Zwieńczeniem konferencji było wystąpienie motywacyjne Iwony Guzowskiej, mistrzyni świata w boksie zawodowym. Wieczorem liczni goście udali się do nidzickiego zamku, na którym odbyła się uroczysta gala połączona z pokazem walk rycerskich oraz koncertem w wykonaniu zespołu Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej. Niedziela zaś była dniem rodzinnym. Organizatorzy przygotowali wiele niespodzianek. Popularnością cieszył się piknik. Przygotowano rodeo z bykiem, były loty samolotem, konkursy z zakresu BHP w rolnictwie, bieg po zdrowie - 5 km dookoła pola targowego. Były także występy zespołów ludowych oraz strefa dla dzieci i strefa gastronomiczna.

Organizacja targów na Mazurach była okazją do pokazania piękna naszego regionu oraz potencjału produkcyjnego i walorów środowiskowych wpływających na produkcję smacznych i zdrowych ziemniaków.


Cieszę się, że XXVI Krajowe Dni Ziemniaka – POTATO POLAND – odbywają się w województwie warmińsko-mazurskim, regionie od zawsze związanego z rolnictwem. Polska uważana jest za jednego ze światowych liderów pod względem wielkości powierzchni tej uprawy. Zajmujemy czwarte miejsce wytwarzając ponad 8 proc. produkcji światowej.
W ostatnich czasach ziemniak dał się trochę zdystansować przez ryż, kasze, makarony, ale nadal jest jedną z najważniejszych roślin uprawianych w Polsce i ważnym składnikiem każdego obiadu. Wystarczy tylko zajrzeć, zwłaszcza w niedzielę, do naszych domów, aby się o tym przekonać. Pomimo zmiennych mód kulinarnych statystyczny Polak spożywa rocznie ok. 96 kg ziemniaków i w porównaniu z innymi krajami UE jest to nadal dość wysokie spożycie. Polskie tradycje kulinarne z ziemniakiem w tle mają tu bez wątpienia znaczący wpływ. Nasza kuchnia obfituje w potrawy z ziemniaków, że wspomnę tylko znakomite placki ziemniaczane, pyzy, czy kopytka.
Warto na pewno włączyć się w aktywną promocję polskiego ziemniaka. Pamiętajmy, że wielokrotnie ratował Europę od głodu. Jest to produkt, który był i nadal jest dobrze postrzegany na zagranicznych rynkach. Polska żywność to przecież marka sama w sobie. Czas, aby i ten skromny ziemniak zajął godną swoich zasług i możliwości pozycję.

Artur Chojecki, wojewoda warmińsko-mazurski: