Lody, lody dla ochłody!
2019-06-30 10:00:00(ost. akt: 2019-06-28 17:54:08)
Jemy lody właściwie tylko przez cztery miesiące. W tym czasie zjadamy ok. 70 proc. całej rocznej produkcji. Średnio wydajemy latem na tę przyjemność 52,9 zł. W tym roku z kieszeni wyjmiemy nawet więcej. Chociaż i tak jemy najmniej lodów na świecie…
Lody dodają ochłody. Któż z nas tego nie wie? Zwłaszcza latem, gdy słońce praży, a my chcemy zrobić sobie małą przyjemność.
— Najczęściej kupuję lody impulsywnie. Najczęściej gdy widzę, że ktoś się nimi zajada i nabieram apetytu. Mój ulubiony smak od zeszłego roku to słony karmel. Kocham też lody orzechowe — najbardziej pistacjowe. Moim faworytem są lody naturalne. Do sklepu zachodzę rzadko. Jak raz się spróbuje lodów, które są wyrabiane według najlepszych receptur, trudno potem zadowolić się pierwszym lepszym smakiem — przyznaje Dorota Zalewska z Olsztyna. — Myślę, że ostatnio małe rodzinne firmy stają się potęgą. Widać to chociażby po kolejkach…
W 2018 roku na lody wydaliśmy 52,9 zł. W Tym roku apetyty mamy większe. Według prognozy wydatki na lody mogą wzrosnąć do 55,1 zł na głowę. Wzrost rynku szacowany jest przez Euromonitor International i ma wynosić 2,118 mld zł. Udział w tym lodów naturalnych, familijnych to 745,2 mln zł.
Lody znano już w starożytnym Egipcie i Rzymie oraz w starożytnej Grecji. Najpierw były lody wodne, później z zamrożonych owoców z miodem. Biblijny król Salomon pijał mrożone napoje podczas żniw, a Aleksander Wielki uwielbiał miodowo-lodowe nektary i podobno organizował specjalne wyprawy wojskowe w góry po lód. Lody mleczne wymyślono w Chinach za panowania dynastii Tang (618–907 r.) Przepis na nie przywiózł z Dalekiego Wschodu Marco Polo w 1295 roku. Z ich wyrobu zasłynęła wówczas Wenecja. Potem trafiły na dwór francuski. Do Polski jednak przywiozła je królowa Bona.
Dziś lodów mamy do wyboru do koloru. Są włoskie, amerykańskie, a nawet tajskie. Te ostatnie zagościły w tym sezonie w Olsztynie. Robi je Tadeusz Merchel, który z zawodu jest tokarzem i pracował przy produkcji opon.
— Byłem z żoną kiedyś na wakacjach i gdy zasmakowałem lodów tajskich, od razu wiedziałem, że chciałbym je robić w przyszłości — opowiada pan Tadeusz. — Zwolniłem się z pracy i teraz jestem szczęśliwy, bo mam własną lodziarnię. I to był właściwy wybór, bo olsztyniacy coraz chętniej jedzą lody tajskie. Są wyjątkowe w smaku i z żadnymi innymi lodami nie można ich porównać. Są wytwarzane tylko z naturalnych składników, między innymi ze świeżych owoców i słodyczy.
— Byłem z żoną kiedyś na wakacjach i gdy zasmakowałem lodów tajskich, od razu wiedziałem, że chciałbym je robić w przyszłości — opowiada pan Tadeusz. — Zwolniłem się z pracy i teraz jestem szczęśliwy, bo mam własną lodziarnię. I to był właściwy wybór, bo olsztyniacy coraz chętniej jedzą lody tajskie. Są wyjątkowe w smaku i z żadnymi innymi lodami nie można ich porównać. Są wytwarzane tylko z naturalnych składników, między innymi ze świeżych owoców i słodyczy.
Największe wzięcie ma smak kinder bueno. Ale co najważniejsze — robię je na oczach klientów. To się ludziom najbardziej podoba. Często nawet filmują mnie w czasie pracy! Lody oczywiście robię od razu przed podaniem.
Ruloniki, bo lody mają taki kształt, od kilku lat podbijają polski rynek. Wytwarzanie lodów tajskich nie ma nic wspólnego z przygotowaniem tradycyjnych lodów. Potrzebny jest do tego specjalistyczny stół, z częściowo zmrożonym blatem. Na nim sieka się najpierw kawałki słodyczy lub owoców, które nadadzą lodom smak, a następnie wylewa się na nie przygotowaną masę lodową. Gdy po kilkunastu sekundach cienka warstwa zamarznie, jest rolowana i nakładana do kubeczka. Można cieszyć się smakiem.
Najwięcej lodów zjadają Amerykanie, Nowozelandczycy i Australijczycy. Podczas gdy Polak zjada średnio 4 litry lodów w ciągu roku, przeciętny Amerykanin zjada ich aż 23 litry, Nowozelandczyk 20 litrów, a Australijczyk 18 litrów. W Nowej Zelandii, w której produkuje się najwięcej lodów na mieszkańca, standardem jest opakowanie dwulitrowe. Oprócz tradycyjnych lodów na patyku trudno jest znaleźć w sklepach opakowania jednolitrowe lub mniejsze. U nas największe wzięcie mają lody na patyku i w różkach. Świetnie sprzedają się też gałki i lody włoskie.
Polska rocznie produkuje 201 mln litrów lodów, co daje nam szóste miejsce w Europie. Najwięcej lodów w Europie produkują Niemcy: 511 mln litrów.
ADA ROMANOWSKA
Komentarze (5) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Nick #2755391 | 95.223.*.* 30 cze 2019 23:04
Lody sa pyszne . Tylko pytam sie czemu lody w Olsztynie sa takie drogie? 4 zl. za galke? to chyba jak na warunki i zarobki w Polsce to bardzo drogo. W Zach. Niemczech w 100-tu tys. miescie place za duza galke 1€,czasami 1,10 €.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
123 #2755285 | 95.160.*.* 30 cze 2019 17:24
najlepsze lody to ,,cod nie lod" na starowce polecam!!! wlozone serducho i material.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
anel #2755197 | 95.160.*.* 30 cze 2019 12:32
Z cała stanowczością śmiem twoerdzić, że w Olsztynie nie ma dobrych prawdziwych lodów! W Ameryce zjadają ich najwięcej, bo rzeczywiście są bardzo, bardzo dobre. Ale najlepsze lody, które jadłam, to były lody robione i kręcone ręcznie przez moją mamę w specjalnej maszynce )z pojemnikiem w środku obłożonym pokruszonym lodem, przywożonym latem ze szczycieńskiego browaru przez mojego dziadka. Wątpliwe, czy będę jeszcze kiedyś będę miała okazję zjeść tak wspaniałe lody!
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
ice #2755140 | 89.228.*.* 30 cze 2019 10:17
Gdzie możemy spróbować w Olsztynie tajskich pyszności p.Tadeusz?
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
asd #2755135 | 88.156.*.* 30 cze 2019 10:04
4 litry lodow rocznie? sam potrafie siasc i litrowe opakowanie wciagnac w 30 minut.
Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)