Zakończyła się przebudowa mostu w Dworackich
2016-09-02 10:25:09(ost. akt: 2016-09-02 10:30:57)
Stary most na rzece Giżanka zastąpił 15-metrowy przepust wykonany ze stali. Inwestycja zrealizowana przez powiat olecki kosztowała 243 tys. zł.
Czwartek (1.09) był ostatnim dniem prac związanych z przebudową mostu w Dworackich na drodze Giże - Sulejki - Świętajno. Firma z Giżycka zakończyła prace na miesiąc przed terminem.
Inwestycja na drodze powiatowej kosztowała powiat olecki 243 tys. zł, w tym 50 tys. zł dołożyła gmina Świętajno. Udało się też otrzymać 120 tys. zł dofinansowania z ministerstwa finansów.
Stary most w Dworackich był w fatalnym stanie i jego dalsze użytkowanie groziło katastrofą budowlaną. Dlatego początkowo wprowadzono ograniczenie nośności do 8 ton, a później przystąpiono do przebudowy. Most rozebrano, a w jego miejsce wykonano przepust stalowy z blachy falistej o długości 15 m (średnica rury wynosi 3,33 m). Teraz mogą przejeżdżać tędy wszystkie pojazdy niezależnie od swojej masy. Przy okazji na drodze położono około 120 mb asfaltu.
ZM
ZM
Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
do......,........ #2058967 | 37.47.*.* 4 wrz 2016 20:04
To w nastempnym roku znowu wiosny nie będzie
odpowiedz na ten komentarz
swojak #2058648 | 37.47.*.* 4 wrz 2016 11:08
Jest nowy starosta to są inwestycje Dziękujemy za droge doDunajku. Szkoda że inwestycje gminne się zatszymały.
odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)
mieszkaniec #2058358 | 83.24.*.* 3 wrz 2016 14:40
piękny most
odpowiedz na ten komentarz
Heh #2058274 | 88.156.*.* 3 wrz 2016 11:42
Cała europa zazdrości takiego cudu architektury. Jak oni tego dokonali? O nie!! Tam woda płynie!! Szok!! Proponowałbym to zgłosić do nagrody Nobla!!!
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) odpowiedz na ten komentarz