Światowa kariera zwykłego placka drożdżowego

2025-01-17 12:15:18(ost. akt: 2025-01-17 12:23:57)

Autor zdjęcia: Pixabay

Płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Tak się zaczęło. Niby nic prostszego, a jaką zrobił karierę!
Pizza trafiła już dawno do Wikipedii: „Słowo piza, w takiej właśnie formie, pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem. Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami'' pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu”. Dziś to jeden z najpopularniejszych na świecie przysmaków. I doczekał się nawet swojego święta. 17 stycznia obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy.

Jaką pizze najczęściej wybierają Polacy? Margherita z mozzarellą, bazylią i sosem pomidorowym zajęła pierwsze miejsce w rankingu najczęściej wybieranych przez Polaków rodzajów pizzy w 2024 roku, minimalnie wyprzedzając capricciosę - z mozzarellą, szynką i pieczarkami. Obie uzyskały po niemal 30 proc. udziałów w zamówieniach, wyprzedzając trzecią na podium pizzę salami – wiadomo z czym.

Tak wynika z badań aplikacji PanParagon do wyszukiwania promocji oraz przechowywania paragonów. Jak wskazali jej przedstawiciele, średnio miesięcznie do systemu trafia około 1,5 mln dowodów zakupu. Badanie obejmowało paragony pochodzące z pizzerii z datą zakupu od stycznia do sierpnia 2024 r.

Na obchody Światowego Dnia Pizzy wybrano uroczystość świętego Antoniego Opata, który jest patronem między innymi ognia i wszystkich zawodów z nim związanych. Dzień ten został oficjalnie wpisany do kalendarza w 2017 roku, po wpisaniu pizzy na listę kulturowego dziedzictwa ludzkości UNESCO.

Źródło: Gazeta Olsztyńska