Połączenie miodu i pokrzywy? Doktorantka z UWM ma na to pomysł

2024-09-14 20:00:00(ost. akt: 2024-09-16 11:39:22)

Autor zdjęcia: UWM

Podobno łyżka dziegciu potrafi zepsuć beczkę miodu. A co może zrobić łyżka pokrzywy? Mgr Olga Mierzejewska-Buchalik, absolwentka zootechniki na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt przygotowuje w Szkole Doktorskiej UWM technologię produkcji miodu z pokrzywą.
Mgr Olga Mierzejewska-Buchalik bada wpływ różnych metod przygotowywania oraz konserwacji pokrzywy zwyczajnej na skład chemiczny, cechy sensoryczne i trwałość gotowego produktu.

Zasłużenie najlepsza opinia
Miód zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), witaminę C oraz kwas foliowy. Znajdują się w nim minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz enzymy wspomagające trawienie. Jest bogaty w przeciwutleniacze, czyli flawonoidy i polifenole. Z tego powodu ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Wspomaga układ odpornościowy oraz łagodzi kaszel i ból gardła. Miód wspiera rozwój korzystnych bakterii w jelitach, co może poprawiać trawienie. Stosowany miejscowo może przyspieszać gojenie się ran i oparzeń. Można go spożywać bezpośrednio, dodawać do napojów, używać jako naturalny słodzik, wytwarzać z niego miody pitne i nalewki. Z miodu robi się też maseczki i kosmetyki.

Z tego powodu cieszy się zasłużenie najlepszą opinią.

A pokrzywa?

Parzy, nawet gdy mała…
… i dlatego nikt jej nie lubi. Tymczasem zwyczajna pokrzywa jest bogata w witaminy A, C, K oraz z grupy B, zawiera żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas i krzem. Jest źródłem białka roślinnego. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, może więc pomóc w leczeniu zapaleniu stawów, a także wzmocnić nasz układ odpornościowy. Pokrzywa działa moczopędnie, co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu i wspiera zdrowie nerek. Poprawia kondycję skóry i włosów. Wspomaga układ pokarmowy, więc bywa przydatna dla osób z problemami żołądkowymi i jelitowymi. Leczy anemię, wspomagając produkcję czerwonych krwinek. Może być stosowana jako napar i herbata, sok, suplementy, a także kosmetyki do pielęgnacji skóry i włosów. Pokrzywa jest zatem rośliną o wszechstronnym działaniu. Wydaje się jednak, że wiedzą o tym nieliczni.

Miód turbozdrowotny
— Nieliczni, ale to wystarczy do tego, żeby nas inspirowali do wprowadzania na rynek nowych wyrobów z miodu wzbogaconych o dodatkowe składniki. Te składniki przyczyniają się do tego, że jego zdrowotne właściwości są jeszcze silniejsze i rozleglejsze — mówi Olga Mierzejewska-Buchalik z Gospodarstwa Pasiecznego Halina Buchalik w Kostkowicach koło Cieszyna.

To prawdziwy pasieczny kombinat. Trzyma 200 rodzin i pracuje w nim w sumie 10 osób. I dlatego Olga, która wcześniej całe życie miała do czynienia z krowami, postanowiła zrobić doktorat wdrożeniowy z… technologii produkcji miodu z pokrzywą.

Z Mazowsza na Śląsk
Olga pochodzi z Zakrzewa w powiecie Maków Mazowiecki. Tutaj jej rodzice prowadzą gospodarstwo rolne o specjalności chów bydła opasowego. Naturalną koleją rzeczy Olga poszła więc na kortowską zootechnikę, ze specjalnością produkcja mieszanek paszowych i doradztwo żywieniowe. I na taki też temat obroniła pracę magisterską w 2020 r. Zdalnie, bo w najgłębszej pandemii. Ale zanim to się stało, pewnego dnia poznała starszego kolegę, Davida Buchalika – syna właścicieli dużego gospodarstwa pasiecznego z Kostkowic koło Cieszyna, absolwenta technikum pszczelarskiego, który robił doktorat u prof. Jerzego Wilde. Skutek był taki, że dzisiaj Olga jest już żoną Davida, mieszka w Kostkowicach, jest mocno wkręcona w pszczoły oraz produkty, które dzięki nim można wytwarzać. I też przygotowuje się do obrony doktoratu.

Taniej i bez strat
— Moją pracę zaczęłam wiosną 2021 roku i teraz już ją kończę. Badałam w niej efekty dodawania do miodu soku z pokrzywy, suszonej pokrzywy, naparu i wywaru alkoholowego. Dlaczego to robiłam? Aby przekonać się, który z tych dodatków zachowuje w miodzie najwięcej swych korzystanych właściwości, jest łatwy i tani do zastosowania i najtrwalszy — wyjaśnia Olga.

W ofercie gospodarstwa jest już 70 wyrobów z miodu z dodatkiem całych lub sproszkowanych owoców, np. malin, orzechów, mandarynek, truskawek. Całe owoce Buchalikowie dodają w formie liofilizowanej. To bardzo dobra forma, ale ma jedna wadę: owoce liofilizowane są drogie. Nawet pospolita pokrzywa liofilizowana wychodzi drogo.

— Szukałam dla niej tańszej alternatywy. Moje badania pokazują, że najkorzystniejsze pod każdym względem jest dodawanie pokrzywy w formie suszonej. To dobra wiadomość, bo ta forma utrwalania nie jest ani droga, ani skomplikowana — wyjaśnia Olga.

Efektem jej doktoratu ma być technologia, którą zastosuje w swoim gospodarstwie, ale którą, jak obiecuje, przekaże innym zainteresowanym gospodarstwom pasiecznym do wdrożenia.

A od kwietnia już nie może składać obietnic bez pokrycia. Po 4 latach zamieszkiwania w Kostkowicach została wybrana radną tej gminy. To się nazywa pracowitość. Wprost pszczela.

Źródło: UWM
Lech Kryszałowicz