Wtorek, 4 sierpnia 2020. Imieniny Dominiki, Dominika, Protazego

Politycy Warmii i Mazur komentują dla nas wstępne wyniki II tury wyborów prezydenckich [OPINIE]

2020-07-12 21:51:04 (ost. akt: 2020-07-12 22:40:12)
Wybory Prezydenckie II Tura

Wybory Prezydenckie II Tura

Autor zdjęcia: Zbigniew Woźniak

Zaraz po ogłoszeniu wyników exitpoll poprosiliśmy parlamentarzystów i polityków o opinie na temat kampanii i tego, co nas czeka przez najbliższe pięć lat.

Iwona ArentIwona Arent, poseł Prawa i Sprawiedliwości
Bardzo się cieszymy z tych sondażowym wyników, bo przecież przedstawione po godzinie 21 wyniki są sondażowymi. Prawdziwa radość zacznie się jednak dopiero po przedstawieniu właściwych. W wynikach sondażowych nasza przewaga nie jest wielka, ale jest. Mam nadzieje, że będzie rosła, a nie malała. Andrzej Duda był do tej pory dobrym prezydentem i taki prezydent jest Polsce dalej potrzebny. To nie tylko dobry prezydent, ale również dobry człowiek. I ten ludzki wymiar jest ważny w polityce. Na każdym szczeblu.
Pokazała to kampania wyborcza. Brudne akcenty tej kampanii były bardzo widoczne. Ataki przeciwników Andrzeja Dudy na urzędującego prezydenta były właśnie zaprzeczeniem ludzkiego wymiaru polityki. Kampania powinna być walką na programy i umiejętności przekonania do nich współobywateli, a nie jatką i próbą utytłania przeciwnika w brudzie.
Zwycięstwo Andrzeja Dudy to zwycięstwo solidarnej Polski. Zwycięstwo osiągnięte w bardzo długiej i trudnej kampanii. Trwała ona przecież tak naprawdę aż od kwietnia. Była trudna i wyczerpująca, ale była również okazją do przedstawienia Polakom naszego programu, który jest podstawią zmieniania kraju na lepsze.
SK

Marcin Kulasek, poseł Sojuszu Lewicy Demokratycznej
— Widzimy, że w Polsce mamy podzielone społeczeństwo. Przyczyniło się do tego piętnaście lat rządów prawicy. Mam wrażenie, że Polacy są teraz bardziej podzieleni niż w 1989 roku. Za to odpowiedzialny jest nie tylko PiS, ale i Platforma Obywatelska. I te rowy, które w tym czasie zostały wykopane, będzie naprawdę trudno zasypać. Ale bardzo cieszy wysoka frekwencja i tu trzeba podziękować Polakom, że zagłosowali. Że wypowiedzieli się w ważnej sprawie. Kto jednak zostanie prezydentem? Trzeba pamiętać, że różnica sondaży exitpoll w I turze z oficjalnymi wynikami wynosiła 1,7 proc. W tej chwili, czyli w niedzielę chwilę po godz. 21, różnica między kandydatami wynosi 0,8 proc. Trudno więc komentować wyniki wyborów i mówić o zwycięzcy. Może nawet powtórzyć się sytuacja z 1995 roku, kiedy kładliśmy się spać z myślą, że Lech Wałęsa wygrał wybory, a obudziliśmy się z wiadomością, że to jednak Aleksander Kwaśniewski został prezydentem.
Jeśli wynik sondaży się potwierdzi, nic się nie zmieni. Nadal będzie łamana konstytucja przez Prawo i Sprawiedliwość na czele ze swoim prezydentem. Myślę, że może być nawet gorzej.
Chyba że Andrzej Duda się usamodzielni... Czytałem niedawno opinię posła Kamila Bortniczuka, który uważał, że druga kadencja będzie przebiegała zupełnie inaczej. Ale przez minione pięć lat nic na to nie wskazuje, więc nie podpisałbym się pod takim stwierdzeniem. Dlatego duża praca przed Lewicą, która już parokrotnie pokazywała, że w najgorszych sytuacjach dla państwa sprawdza się najlepiej. W zeszłym roku wróciliśmy po czterech latach nieobecności do parlamentu, bo Polacy zauważyli, że nas brakuje.
AR


LisieckiPiotr Lisiecki, lider Konfederacji na Warmii i Mazurach

O ile wstępne wyniki się potwierdzą, wypada przekazać panu prezydentowi gratulacje z okazji zwycięstwa wyborów. Trzeba jednakże mocno podkreślić wielką odpowiedzialność, która spada na prezydenta i cały obóz rządzący w chwili, gdy niemal wszystkie narzędzia władzy spoczywają w rękach jednej opcji politycznej.
Przed prezydentem Dudą dużo wyzwań zarówno w polityce krajowej - skutek pandemii i spowolnienia gospodarczego za tym idącego, zaś w polityce zagranicznej rosnące naciski Unii Europejskiej na politykę wewnętrzną Polski, a już wkrótce na jesieni prawdopodobna zmiana w Białym Domu, co może oznaczać zmianę polityki naszego najważniejszego sojusznika, Stanów Zjednoczonych.
Kampania była wyjątkowo długa i bardzo męcząca dla wszystkich biorących w niej udział. Pandemia, przesunięcie terminu wyborów, zmiany w ordynacji. Takiej wcześniej nie przeżywaliśmy.
Miejmy nadzieję, ze czekają teraz Polskę trzy lata względnego spokoju, aż do wyborów samorządowych i parlamentarnych, które są w jednym roku.

Anna Wasilewska (poseł) - kandydatka do Sejmu w okręgu nr 35, numer na liście 2
Lista numer 5 - KOALICYJNY KOMITET WYBORCZY KOALICJA OBYWATELSKA PO .N IPL ZIELONI
członek partii politycznej: Platforma Obywatelska RP
Siedziba Okręgowej Komisji Wyborczej - Anna Wasilewska, poseł Koalicji Obywatelskiej

Chyba nie było w historii takie sytuacji, żeby była tak niewielka różnica między kandydatami. Na ten moment to jest wynik, w którym kandydaci są, według mnie, na równi. Ogromne emocje były w czasie kampanii i one nie cichną. Myślę, że Rafał Trzaskowski ma nadal szansę. Gdyby jednak wygrał Andrzej Duda, to, patrząc na to, co działo się do tej pory, podział będzie się pogłębiał, ponieważ Prawo i Sprawiedliwość nie potrafi współpracować z nami, posłami, i nie potrafi rozmawiać z ludźmi. PiS, może niestety przeforsować bardzo wiele złych rzeczy dla kraju.
Gdyby wygrał Rafał Trzaskowski, a rząd byłby Prawa i Sprawiedliwości, Trzaskowski wówczas nie ma takiej mocy sprawczej, żeby wiele rzeczy zmienić, ale przynajmniej patrzyłby rządowi na ręce. Zawsze mamy wspólny cel, mam na myśli Polskę, chcemy, żeby Polakom było jak najlepiej i Rafał jest właśnie osobą, z którą się dyskutuje i z którą wypracowuje się wspólny kompromis. Myślę, że byłoby lepiej dla kraju, gdyby wygrał Rafał Trzaskowski. Ja jestem optymistką i, pamiętajmy, nadzieja umiera ostatnia!
na

Zbigniew Ziejewski (rolnik) - kandydat do Sejmu w okręgu nr 34, numer na liście 1
Lista numer 1 - KOMITET WYBORCZY POLSKIE STRONNICTWO LUDOWE
członek partii politycznej: Polskie Stronnictwo Ludowe
Siedziba Okręgowej Komisji Wyborczej - ElblągZbigniew Ziejewski, poseł Polskiego Stronnictwa Ludowego
— Na pewno możemy powiedzieć o imponującej frekwencji. Ludzie bardzo mocno się angażują, wiedzą, że w wyborach trzeba brać udział. Ta mobilizacja w narodzie mówi nam o tym, w jakim kierunku powinniśmy iść. I w jakim kierunku powinien iść rozwój kraju. Dla mnie, jako człowieka z Warmii i Mazur, to nie powinien być tylko przekop Mierzei Wiślanej, który jest oczywiście bardzo ważny, ale też powinniśmy myśleć o starym haśle „Warmia i Mazury cud natury”. Powinniśmy myśleć o rozwoju branży turystycznej. Obaj kandydaci mało o tym mówili. Tak samo, jak o kryzysie w branży rolniczej. Mam nadzieję, że my, jako PSL, będziemy mieli istotny wpływ na tę kwestię. Wyniki, które poznaliśmy po godzinie 21, jeszcze nam nic nie mówią, bo przecież ponad pół miliona wyborców jest za granicą. Kampania była ciężka, długa i wyczerpująca. Można też powiedzieć, że brutalna. Puszczają nerwy i emocje, a za wypowiedziane słowa później się żałuje. Nie ma co się jednak spodziewać przeprosin, bo ten duopol partyjny jest w Polsce mocny. A perspektywy dla PSL na Warmii i Mazurach zawsze były dobre. Mamy marszałka i dwóch posłów.
PJ


Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Codzienne e-wydanie Gazety Olsztyńskiej, a w piątek z tygodnikiem lokalnym tylko 2,46 zł.

Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl


Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (6) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ja #2947649 | 212.102.*.* 13 lip 2020 23:41

    Lepiej żeby Iwona opowiedziała trochę historii ze studiów w Toruniu :-)

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. tyle #2947254 | 84.17.*.* 13 lip 2020 11:35

    Fragment przemówienia gen Andrzejczaka 11-07-2020. ""Na prawym skrzydle stoi kompania honorowa i sztandar. Najważniejszy znak w jednostce. Najważniejszy. Na nim są trzy słowa Bóg, Honor i Ojczyzna. Kiedykolwiek będziecie mieć kłopot z tym co zrobić, jaką podjąć decyzję, przypomnijcie sobie te słowa jeszcze raz. Pierwsze odnosi się do tego, co nad nami. Do rzeczy najważniejszych, fundamentalnych, filozoficznych. Tam musi być porządek. Oficer to jest również żołnierz uporządkowany wewnętrznie. Drugie słowo odnosi się do Waszego wnętrza. Honor jest znakiem firmowym współczesnego żołnierza Wojska Polskiego. Ostatnie słowo odnosi się do tego, co wokół Was. Do pięknego Dolnego Śląska, do Wrocławia, Małopolski, Wielkopolski, Zachodniego Pomorza, pięknej Warmii i Mazur. Odnosi się do Waszych rodziców, dziadków, przyjaciół, do nas wszystkich Polaków. To te trzy najważniejsze słowa muszą być Waszą refleksją. Jeżeli rozpoczną się dyskusje o sprawach materialnych, a żadne z tych trzech słów o materii nie mówi, o pieniądzach, o profitach, przywilejach, najpierw wykonajcie komendę na prawo patrz, przeczytajcie jeszcze raz te trzy słowa i to Wam będzie pomagać. Zapewniam."

    Ocena komentarza: warty uwagi (5) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. hehehe #2947179 | 83.17.*.* 13 lip 2020 09:50

    "piętnaście lat rządów prawicy" - nie ma to jak wliczać PO do prawicy, wszyscy normalnie komentują, a Kulasek gdzieś tam w rzeczywistości alternatywnej :D

    Ocena komentarza: warty uwagi (5) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. Zgadzam sie z Panem Ziejewskim #2947115 | 88.156.*.* 13 lip 2020 08:58

    Przekop Mierzei to wspaniała Inwestycja. To będzie "Cud natury". To będzie przepiękna MARINA , taka jak są na Pólłnocy i na Południu Francji, Francuzi roblili takie przekopy i mosty między wysepkami setki lat temu ....... łopatami i w konie, a ograniczone mózgownice szydzą z nas że chcemy to zrobić w XXI wieku .... bo..." gdyby Natura chciała to by był". Te niedorozwoje mózgowe i nieudaczniki zrobią tylko to co mozna zrobic Taśma klejącą. Panie Ziejewski, liczę na Pana poparcie i na Pana Otwartą Głowę!!!

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  5. Zgadzam sie z Panem Ziejewskim #2947113 | 88.156.*.* 13 lip 2020 08:58

    Przekop Mierzei to wspaniała Inwestycja. To będzie "Cud natury". To będzie przepiękna MARINA , taka jak są na Pólłnocy i na Południu Francji, Francuzi roblili takie przekopy i mosty między wysepkami setki lat temu ....... łopatami i w konie, a ograniczone mózgownice szydzą z nas że chcemy to zrobić w XXI wieku .... bo..." gdyby Natura chciała to by był". Te niedorozwoje mózgowe i nieudaczniki zrobią tylko to co mozna zrobic Taśma klejącą. Panie Ziejewski, liczę na Pana poparcie i na Pana Otwartą Głowę!!!

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) ! - + odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (6)