Quantcast

Piątek, 2 października 2020. Imieniny Racheli, Sławy, Teofila

Opinie czytelników: U nas ze wszystkim jest problem

2019-06-23 12:10:00 (ost. akt: 2019-06-23 12:19:32)
Jak radzić sobie z samym sobą, gdy ludzie wokół nas doprowadzają nas do szału?

Jak radzić sobie z samym sobą, gdy ludzie wokół nas doprowadzają nas do szału?

Autor zdjęcia: sxc.hu

Ostatnio byłem służbowo w Białymstoku. I co widzę? Piękny i nowoczesny dworzec PKS, obok centrum handlowe (Przy Dworcu), dworzec PKP w remoncie (tam to jest rzeczywiście zabytek), miasto czyste, zadbane, z doskonałym połączeniem kolejowym z resztą kraju, spięte trasa S8 z systemem dróg klasy S i autostrad. Generalnie Podlasie bardzo się zmienia na korzyść i to widać gołym okiem. A u nas...

... ze wszystkim jest problem, z dworcem w Olsztynie, z droga S 16. Jeszcze projektu budowy szybkiej kolei na Mazury nie ma (choć aż się prosi żeby to wybudować), a już kolejna grupa oszołomów i paru geszefciarzy widzi w tym zagrożenie.

A prawda jest taka że zagrożenie dla Warmii i Mazur niosą tego typu osoby, które widzą świat wyłącznie przez pryzmat swego prywatnego interesu lub niejako żyją z obstrukcji inwestycji blokując co się tylko da. Byle narobić dymu i byle było głośno nie licząc się z długofalowym interesem publicznym i koniecznością stworzenia w regionie nowoczesnej infrastruktury, która z kolei jest podstawą lokowania nowoczesnych gałęzi gospodarki (a nie brnięcie w turystykę, która nie dość, że powoduje głębokie szkody ekologiczne, to nie daje trwałego rozwoju).

Brak jest myślenia w kategoriach publicznych, a jedynie własnych, opartych o partykularny interes. Takie zjawisko obserwuje się głównie w tzw regionach napływowych. Mimo iż od zakończenia wojny minęło tyle czasu, to jeszcze widać mentalność przysłowiowego chłopa zza Buga, który się wszystkiego boi i dla którego wszystko co nowe stanowi zagrożenie.

Problem jest w tym, że takie podejście dewastuje region i spycha w niebyt marginalizacji. Dlatego i w sprawie dworca i koniecznych dla rozwoju regionu inwestycji wzywam do opamiętania.

A tak w ogóle to może warto pomyśleć o zmianie art. 28 KPA i wyłączyć różnego rodzaju "organizacje" z prawa strony pozostawiając jedynie prawo do konsultacji. Nasze dość liberalne przepisy wykorzystywane są często do obstrukcji inwestycji celu publicznego, a nie w interesie publicznym, jak było w zamiarze ustawodawcy. To jest jakaś aberracja.


Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (10) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. wojcio123 #2828461 | 213.73.*.* 2 gru 2019 13:28

    "a już kolejna grupa oszołomów i paru geszefciarzy" - bardzo wyważone te opinie czytelnika. Kto ma inne zdanie to geszefciarz/ oszołom. Gratulacje

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. LuLu #2752312 | 79.190.*.* 25 cze 2019 07:57

    Bo w Białymstoku pomimo że śledzie to jednak myśleć umieją a tu? zbieranina różnych potomków szabrowników, resortowych dzieci i innej swooczy i nie liczy się nic tylko ,żeby zepsuć, zamotać, dowalić. Bieda, zaprawdę bieda, lepiej doprawdy u śledzików i kurpsiów

    Ocena komentarza: warty uwagi (6) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. Barthez #2751636 | 213.73.*.* 24 cze 2019 09:08

    Zabytek powinien być wizytówką miasta, olsztyński dworzec jest straszydłem. Wysiadając z pociągu ma się ochotę jak najszybciej opuścić to ponure, szare miejsce. Po co ktoś dąży do uznania go za zabytek? Jaką wartość zabytkową ma ten dworzec? Dla mnie nie ma żadnej, ale może po prostu czegoś nie dostrzegam. Wiem za to, jak jest postrzegany przez osoby spoza Olsztyna, które do mnie przyjeżdżają: jako szare, ponure, smutne monstrum.

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. D. #2751594 | 95.160.*.* 24 cze 2019 06:58

    Bardzo dobrze powiedziane choć autor się nie podpisał.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  5. sasiad #2751505 | 31.0.*.* 23 cze 2019 19:58

    zgadzam sie, dodałbym jeszcze do tego wladze, ktore robia z miastem co im sie podoba a nie czego oczekiwaliby mieszkancy

    Ocena komentarza: warty uwagi (5) ! - + odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (10)