Spaghetti z owocami morza
2017-06-18 12:04:02(ost. akt: 2017-06-18 12:28:31)
Lubicie owoce morza? Mamy dla Was prosty sposób na smaczne spagetti.
Składniki:
350 g makaronu spaghetti
250 g krewetek
250 g małży
250 g muli
250 g kalmarów
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
100 ml białego wina (najlepiej wytrawne)
300 g pomidorów
oliwa lub klarowane masło do smażenia
sól, świeżo zmielony pieprz
350 g makaronu spaghetti
250 g krewetek
250 g małży
250 g muli
250 g kalmarów
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
100 ml białego wina (najlepiej wytrawne)
300 g pomidorów
oliwa lub klarowane masło do smażenia
sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie owoce morza dokładnie umyć i osuszyć. Makaron gotować w osolonej wodzie al dente, czyli lekko twardy. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotować wszystkie pozostałe składniki jednocześnie, w kilku osobnych naczyniach. Zeszklić czosnek i połowę pietruszki na patelni. Przełożyć na talerzyk, odstawić. Tę samą patelnię wykorzystać do podsmażenia krewetek i kalmarów. Pomidory (można dodać odrobinę chili) posypać szczyptą soli i podsmażyć na 1 łyżce tłuszczu do zmiękczenia. Można posypać je też mieszanką suszonej bazylii i oregano. Małże i mule wrzucić na 2 łyżki tłuszczu, zalać połową białego wina i gotować pod przykryciem przez ok. 6 minut (odrzucićte, które się nie otworzyły po ugotowaniu). Kalmary i krewetki wrzucić na patelnię po czosnku, dodać 2-4 łyżki tłuszczu i smażyć do momentu zróżowienia krewetek. Do krewetek dodać pomidory, małże i mule oraz czosnek z natką pietruszki i odcedzony makaron. Przytrzymać jeszcze chwilę na ogniu, mieszając całość. Przełożyć makaron na talerze, dodać owoce morza i polać pozostałym na patelni sosem. Posypać pozostałą pietruszką. Smacznego!
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez