Drożdżak z kruszonką

2016-04-30 09:00:00(ost. akt: 2016-04-29 22:23:54)
Drożdżak z kruszonką

Drożdżak z kruszonką

Autor zdjęcia: Joanna Karzyńska

Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka cukru
10 dag drożdży (cała kostka)
1 ½ szklanki mleka
cukier waniliowy
5 jajek
3/4 kostki margaryny
szczypta soli
ok. 100 g rodzynków

Kruszonka:
50 g masła, miękkiego lub margaryny
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Z drożdży, letniego mleka (nie trzeba użyć całej ilości, resztę można zostawić i dodać do ciasta) i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie (po ok. 20 minutach) wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, wlać (ewentualną) resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu. Rodzynki sparzyć, odsączyć, oprószyć mąką. Gdy ciasto podrośnie, połączyć je z rodzynkami i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Przygotowaną kruszonką posypać wierzch ciasta. Nagrzać piekarnik na 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut.

Czytaj e-wydanie



Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5