Stal jest stabilna kadrowo
2024-10-05 12:00:00(ost. akt: 2024-10-04 19:32:13)
Tylko trzech siatkarzy odeszło po minionym sezonie z PSG Stali Nysa. Wśród pozyskanych jest m.in. francuski rozgrywający Kellian Motta Paes, który wcześniej grał w Paris Volley. Pod skrzydła ekstraklasowej sekcji siatkówki trafili też czwartoligowi piłkarze miejscowej Polonii.
Dwaj pozostali nowi gracze to atakujący Dawid Dulski, który w minionym sezonie występował w Steam Hemarpol Norwid Częstochowa, oraz libero Jakub Olejniczak z klubowej akademii.
Odeszli natomiast: libero Kamil Dembiec, atakujący Maciej Muzaj i rozgrywający Tsimafei Zhukouski.
"Mamy w zespole tylko trzech nowych zawodników. Teoretycznie nasi rywale dobrze będą nas znać, ale rozgrywający z Francji może wprowadzić do naszej ekipy coś nowego, zaskakującego" - powiedział nyski środkowy Jakub Abramowicz, cytowany na oficjalnej stronie internetowej klubu.
Jego zdaniem atutem Stali jest szeroki, wyrównany skład.
W sierpniu Stal stała się klubem dwusekcyjnym. Pod jej skrzydłami będzie występować nie tylko zespół siatkarzy, ale też rywalizujący w czwartej lidze opolskiej piłkarze Polonii Nysa oraz Akademia Piłkarska Polonia.
"Jest to przedsięwzięcie związane z tym, żeby sekcja piłki nożnej rozwijała się jeszcze lepiej" - tłumaczył prezes Stali Robert Prygiel.
Siatkarski zespół z Nysy w minionym sezonie wywalczył siódme miejsce w PlusLidze. W pierwszej kolejce nowych rozgrywek zagra w niedzielę na wyjeździe z Asseco Resovią Rzeszów.
Skład PSG Stali Nysa na sezon 2024/25:
Skład PSG Stali Nysa na sezon 2024/25:
rozgrywający: Kellian Motta Paes (Francja), Patryk Szczurek;
przyjmujący: Zouheir El Graoui (Maroko), Michał Gierżot, Kamil Kosiba, Wojciech Włodarczyk;
środkowi: Jakub Abramowicz, Konrad Jankowski, Dominik Kramczyński, Nicolas Zerba (Argentyna);
atakujący: Dawid Dulski, Remigiusz Kapica;
libero: Jakub Olejniczak, Kamil Szymura;
trener: Daniel Pliński
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez