Warsztaty chlebowe – nasiona a dieta
2015-03-12 16:29:00(ost. akt: 2015-03-12 16:38:14)
W Zespole Szkół w Rybnie odbyły się warsztaty pieczenia chleba w ramach realizacji programu Szkoły Promującej Zdrowie.
W zajęciach wzięła udział cała społeczność szkolna. Przedstawiciele uczniów na trzech przygotowanych stanowiskach pod okiem nauczycieli wyrabiali ciasto chlebowe. Całość została poprzedzona prezentacją multimedialną o walorach zbóż służących jako podstawa ciasta chlebowego oraz zaletach nasion używanych jako składniki uszlachetniające wypieki.
W czasie, gdy ciasto rosło, trzyosobowe reprezentacje klas miały możliwość wzięcia udziału w konkursie na rozpoznawanie nasion i zbóż. Zwyciężyła w nim klasa II LO, która odgadła pięć z siedmiu "zagadkowych" zawartości słoiczków. W zamian za to została nagrodzona smacznym posiłkiem w restauracji "Świtezianka".
Upieczone chleby zostały podzielone i przekazane do degustacji wszystkim chętnym uczestnikom warsztatów. Uczniowie otrzymali bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na chleb. Nasze wypieki składały się z mąki pszennej i żytniej razowej, która zawiera więcej błonnika pokarmowego - ważnego składnika codziennej diety.
W czasie, gdy ciasto rosło, trzyosobowe reprezentacje klas miały możliwość wzięcia udziału w konkursie na rozpoznawanie nasion i zbóż. Zwyciężyła w nim klasa II LO, która odgadła pięć z siedmiu "zagadkowych" zawartości słoiczków. W zamian za to została nagrodzona smacznym posiłkiem w restauracji "Świtezianka".
Upieczone chleby zostały podzielone i przekazane do degustacji wszystkim chętnym uczestnikom warsztatów. Uczniowie otrzymali bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na chleb. Nasze wypieki składały się z mąki pszennej i żytniej razowej, która zawiera więcej błonnika pokarmowego - ważnego składnika codziennej diety.
Zorganizowaliśmy też wystawę ziaren zbóż i innych nasion, a także przygotowaliśmy wystawę prezentującą różnorodne przepisy i metody wypiekania chleba.
Tego dnia w szkole unosił się przyjemny zapach świeżego pieczywa, który z pewnością zostanie w pamięci uczniów na długo… Mamy nadzieję, że warsztaty zachęciły do samodzielnego wypieku chleba domowym sposobem, gdyż jego walory zdrowotne i smakowe są z pewnością niepowtarzalne. Zachęciły także do zdrowego odżywiania się, które jest podstawą prawidłowego rozwoju młodych ludzi.
nadesłała Magdalena Anczykowska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez