GazetaOlsztynska.pl
26 lipca 2025, Sobota
imieniny: Anny, Mirosławy, Joachima
  • 25°C
    Olsztyn

Unia Europejska
GazetaOlsztynska.pl
    • Artykuły
    • Expert radzi
    • Jak szukać pracy
    • Kariera
    • Informator
    • Prawo pracy
GazetaOlsztynska.pl
  • Artykuły
  • Expert radzi
  • Jak szukać pracy
  • Kariera
  • Informator
  • Prawo pracy
Dodaj: Artykuł Ogłoszenie
PODZIEL SIĘ

Dobry kucharz pracę znajdzie

2011-10-14 16:31:50(ost. akt: 2011-10-14 16:32:27)

Autor zdjęcia: Dobrochna Bugiera

Na szczęście przemija moda na fast-foody. Do łask wraca prawdziwa sztuka kulinarna, a wraz z nią zawód kucharza. Najlepsi adepci tej profesji zawsze mogą liczyć na zatrudnienie.

Warto przeczytać

  • Krzyś zje pierwszy obiad! Przełomowy zabieg laserowy w...
  • 715 tys. osób z wypłatami w ramach renty wdowiej. Do ilu...
  • Nocny incydent na ul. Kościuszki. Sprawą zajmie się sąd
Dziś kucharz to nie tylko rzemieślnik, ale też artysta. Potrafi przyrządzać wspaniałe potrawy, dobierać do nich właściwe dodatki i dostosowywać dania w zależności od okazji. Dba o jakość potraw i estetykę ich podania. Często od umiejętności i talentu kucharza zależy renoma restauracji lub hotelu, w którym pracuje. Jest więc to zawód, który daje satysfakcję, zwłaszcza, gdy idzie w parze z pasją i zamiłowaniami.

Elegancja i estetyka

Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim doskonały smak, wyobraźnię i zmysł estetyczny. Przyda się też poczucie elegancji, niezbędne podczas podawania i dekorowania potraw oraz przystrajania stołu. Powinien też mieć łatwość nawiązywania kontaktów, gdyż coraz więcej klientów w restauracjach chce osobiście poznać autorów kulinarnych dzieł.

Wyższa szkoła gotowania

Aby zostać kucharzem, można zdecydować się na naukę w szkole zawodowej lub technikum gastronomicznym. Ale nie tylko. Specjalności kucharskie pojawiły się też w niektórych niepaństwowych szkołach wyższych, głównie o profilu gastronomiczno- -hotelarskim. Można też wybrać naukę w szkole policealnej i w ciągu dwóch lat zdobyć zawód kucharza.
Sporo jest również kursów i szkoleń dla osób zainteresowanych pracą w kuchni, jednak nie ma się co oszukiwać — w ciągu kilkudziesięciu godzin zajęć nie przygotują one laików do profesjonalnej pracy w zawodzie. Kursanci uczą się natomiast przyrządzania potraw i dań zgodnie z zapotrzebowaniem klienta, a także obsługi imprez okolicznościowych, przyjęć i cateringu. Nauka w tym zawodzie daje też możliwość pracy na nowoczesnych urządzeniach współczesnych zakładów gastronomicznych.
Początki nauki bywają trudne — uczniowie nie tylko poznają teoretyczne zagadnienia technologii gastronomicznej, ale uczą się przede wszystkim umiejętności praktycznych. Kucharz to zawód twórczy, niektórzy w kuchni odkrywają, że dobre chęci nie wystarczą, potrzebna jest odrobina pasji, zamiłowania do gotowania oraz fantazja twórcza.
Anna Banaszkiewicz

Kariera w kuchni
• Nauka w zawodzie kończy się uzyskaniem dyplomu w zawodzie kucharz małej gastronomii lub technik przetwórstwa żywności. Absolwenci techników mogą wkroczyć na ścieżkę zawodową kucharza. Najpierw zostają uczniami w kuchni restauracji lub zakładu gastronomicznego i przez pewien czas praktykują pod okiem mistrza. Najczęściej trwa to od roku do trzech lat. Potem zdają egzamin mistrzowski i mogą zostać kucharzem samodzielnym. Stąd już otwarta droga do zostania szefem kuchni i dobrych zarobków.
• Wielu wykształconych kucharzy trafia też do firm zajmujących się cateringiem, których na polskim rynku jest coraz więcej. Catering jest nie tylko coraz bardziej modny, ale też opłacalny — wiele firm organizujących szkolenia czy konferencje woli zamówić obsługę z zewnątrz niż utrzymywać pracowników, którzy są im potrzebni od czasu do czasu. ab


Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
kwalifikacje zawód praca zatrudnienie kariera zawodowa ścieżka kariery zawodowej pracodawca pracownik rynek pracy przekwalifikowanie szkolenia kursy edukacja zarobki dobre zarobki dobra praca praktyki staże kucharz gotowanie kuchmistrz gotowanie pasja zam
PODZIEL SIĘ

Komentarze (0)

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B

Galindia Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach działania 1.5 Dotacje na kapitał obrotowy Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020.
Galindia Spółka z o.o. uzyskała Subwencję Finansową - podmiotem udzielającym wsparcie był PFR.

Unia Europejska

VISA MASTER CARD