Dobry kucharz pracę znajdzie
2011-10-14 16:31:50(ost. akt: 2011-10-14 16:32:27)
Na szczęście przemija moda na fast-foody. Do łask wraca prawdziwa sztuka kulinarna, a wraz z nią zawód kucharza. Najlepsi adepci tej profesji zawsze mogą liczyć na zatrudnienie.
Dziś kucharz to nie tylko rzemieślnik, ale też artysta. Potrafi przyrządzać wspaniałe potrawy, dobierać do nich właściwe dodatki i dostosowywać dania w zależności od okazji. Dba o jakość potraw i estetykę ich podania. Często od umiejętności i talentu kucharza zależy renoma restauracji lub hotelu, w którym pracuje. Jest więc to zawód, który daje satysfakcję, zwłaszcza, gdy idzie w parze z pasją i zamiłowaniami.
Elegancja i estetyka
Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim doskonały smak, wyobraźnię i zmysł estetyczny. Przyda się też poczucie elegancji, niezbędne podczas podawania i dekorowania potraw oraz przystrajania stołu. Powinien też mieć łatwość nawiązywania kontaktów, gdyż coraz więcej klientów w restauracjach chce osobiście poznać autorów kulinarnych dzieł.
Wyższa szkoła gotowania
Aby zostać kucharzem, można zdecydować się na naukę w szkole zawodowej lub technikum gastronomicznym. Ale nie tylko. Specjalności kucharskie pojawiły się też w niektórych niepaństwowych szkołach wyższych, głównie o profilu gastronomiczno- -hotelarskim. Można też wybrać naukę w szkole policealnej i w ciągu dwóch lat zdobyć zawód kucharza.
Sporo jest również kursów i szkoleń dla osób zainteresowanych pracą w kuchni, jednak nie ma się co oszukiwać — w ciągu kilkudziesięciu godzin zajęć nie przygotują one laików do profesjonalnej pracy w zawodzie. Kursanci uczą się natomiast przyrządzania potraw i dań zgodnie z zapotrzebowaniem klienta, a także obsługi imprez okolicznościowych, przyjęć i cateringu. Nauka w tym zawodzie daje też możliwość pracy na nowoczesnych urządzeniach współczesnych zakładów gastronomicznych.
Początki nauki bywają trudne — uczniowie nie tylko poznają teoretyczne zagadnienia technologii gastronomicznej, ale uczą się przede wszystkim umiejętności praktycznych. Kucharz to zawód twórczy, niektórzy w kuchni odkrywają, że dobre chęci nie wystarczą, potrzebna jest odrobina pasji, zamiłowania do gotowania oraz fantazja twórcza.
Anna Banaszkiewicz
Elegancja i estetyka
Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim doskonały smak, wyobraźnię i zmysł estetyczny. Przyda się też poczucie elegancji, niezbędne podczas podawania i dekorowania potraw oraz przystrajania stołu. Powinien też mieć łatwość nawiązywania kontaktów, gdyż coraz więcej klientów w restauracjach chce osobiście poznać autorów kulinarnych dzieł.
Wyższa szkoła gotowania
Aby zostać kucharzem, można zdecydować się na naukę w szkole zawodowej lub technikum gastronomicznym. Ale nie tylko. Specjalności kucharskie pojawiły się też w niektórych niepaństwowych szkołach wyższych, głównie o profilu gastronomiczno- -hotelarskim. Można też wybrać naukę w szkole policealnej i w ciągu dwóch lat zdobyć zawód kucharza.
Sporo jest również kursów i szkoleń dla osób zainteresowanych pracą w kuchni, jednak nie ma się co oszukiwać — w ciągu kilkudziesięciu godzin zajęć nie przygotują one laików do profesjonalnej pracy w zawodzie. Kursanci uczą się natomiast przyrządzania potraw i dań zgodnie z zapotrzebowaniem klienta, a także obsługi imprez okolicznościowych, przyjęć i cateringu. Nauka w tym zawodzie daje też możliwość pracy na nowoczesnych urządzeniach współczesnych zakładów gastronomicznych.
Początki nauki bywają trudne — uczniowie nie tylko poznają teoretyczne zagadnienia technologii gastronomicznej, ale uczą się przede wszystkim umiejętności praktycznych. Kucharz to zawód twórczy, niektórzy w kuchni odkrywają, że dobre chęci nie wystarczą, potrzebna jest odrobina pasji, zamiłowania do gotowania oraz fantazja twórcza.
Anna Banaszkiewicz
Kariera w kuchni
• Nauka w zawodzie kończy się uzyskaniem dyplomu w zawodzie kucharz małej gastronomii lub technik przetwórstwa żywności. Absolwenci techników mogą wkroczyć na ścieżkę zawodową kucharza. Najpierw zostają uczniami w kuchni restauracji lub zakładu gastronomicznego i przez pewien czas praktykują pod okiem mistrza. Najczęściej trwa to od roku do trzech lat. Potem zdają egzamin mistrzowski i mogą zostać kucharzem samodzielnym. Stąd już otwarta droga do zostania szefem kuchni i dobrych zarobków.
• Wielu wykształconych kucharzy trafia też do firm zajmujących się cateringiem, których na polskim rynku jest coraz więcej. Catering jest nie tylko coraz bardziej modny, ale też opłacalny — wiele firm organizujących szkolenia czy konferencje woli zamówić obsługę z zewnątrz niż utrzymywać pracowników, którzy są im potrzebni od czasu do czasu. ab
• Nauka w zawodzie kończy się uzyskaniem dyplomu w zawodzie kucharz małej gastronomii lub technik przetwórstwa żywności. Absolwenci techników mogą wkroczyć na ścieżkę zawodową kucharza. Najpierw zostają uczniami w kuchni restauracji lub zakładu gastronomicznego i przez pewien czas praktykują pod okiem mistrza. Najczęściej trwa to od roku do trzech lat. Potem zdają egzamin mistrzowski i mogą zostać kucharzem samodzielnym. Stąd już otwarta droga do zostania szefem kuchni i dobrych zarobków.
• Wielu wykształconych kucharzy trafia też do firm zajmujących się cateringiem, których na polskim rynku jest coraz więcej. Catering jest nie tylko coraz bardziej modny, ale też opłacalny — wiele firm organizujących szkolenia czy konferencje woli zamówić obsługę z zewnątrz niż utrzymywać pracowników, którzy są im potrzebni od czasu do czasu. ab
Komentarze (0)
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez