Kulinarny sukces "Stryjenek"

2016-12-13 14:30:00(ost. akt: 2016-12-13 17:04:34)
Nasze reprezentantki mogą mówić o dużym sukcesie

Nasze reprezentantki mogą mówić o dużym sukcesie

Autor zdjęcia: Archiwum

Chlebek, drożdżówka z kruszonką, nalewka z kwiatów czarnego bzu oraz serek to produkty, które zachwyciły jury XI edycji konkursu Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy. W miniony weekend w Olsztynie odbyło się finałowe rozstrzygnięcie kulinarnej rywalizacji, a panie reprezentujące gminę Pisz mają wiele powodów do radości.
— Nie spodziewałyśmy się takiego sukcesu — przyznaje Hanna Modzelewska, jedna z naszych reprezentantek. — Była to już 11. edycja konkursu, a my startowałyśmy w nim po raz pierwszy. Konkurencja była ogromna. Ocenie podlegało około 90 produktów. Wśród uczestników rywalizacji byli profesjonaliści, na przykład przedstawiciele piekarni. Tym bardziej cieszymy się ze zdobytych nagród. Jury było zachwycone naszymi produktami. Wszyscy podkreślali, żebyśmy dalej rozwijały się w tej dziedzinie i nie zmarnowały naszego talentu.

Obrazek w tresci

Specjały naszych pań są doskonale znane mieszkańcom Pisza i okolic. Doceniło je również jury kulinarnego konkursu. Chlebek na zakwasie przygotowany przez panią Hannę Modzelewską zajął II miejsce. III miejsce za serek przypadło pani Małgorzacie Szmigiel z Łupek. Nagrody specjalne powędrowały do pani Bożeny Rutkowskiej z Kotła Dużego za drożdżówkę z kruszonką oraz pani Aliny Grajko z Babrost za nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Nasze panie zadbały nie tylko o kulinarne doznania. Przygotowały również pięknie udekorowane stoisko, ubrane były w kolorowe stroje. Wymyśliły również dla siebie wdzięczną nazwę - Stryjenki z gminy Pisz.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Organizatorami przedsięwzięcia są: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn.

— Zapraszamy wszystkich na degustację naszych specjałów. Będzie można nas odwiedzić w piątek (16 grudnia) o godz. 10.00 w sali nr 15 Urzędu Miejskiego w Piszu — dodaje Hanna Modzelewska.

Miejmy nadzieję, że sukces zachęci nasze panie do próbowania swoich sił w innych konkursach. Kto wie, być może ich produkty podbiją Europę i świat.


Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5