Carpaccio z buraków z rukolą i orzeźwiającym dressingiem

2016-03-01 02:30:00(ost. akt: 2016-03-01 02:19:38)
Carpaccio z pieczonego buraka

Carpaccio z pieczonego buraka

Autor zdjęcia: Zdjęcie ilustracyjne

Upieczone buraki pokrojone w cieniutkie plasterki to podstawa tego wegetariańskiego carpaccio, do której można dodać dodatki na jakie tylko mamy ochotę. Ja zdecydowanie polecam z rukolą, serem feta i dressingiem miętowo-limonkowym.
Składniki:
3 średnie buraki, 100 g rukoli,1 opakowanie sera feta, 1 czerwona papryka, świeżo mielony pieprz, sok z 1/2 limonki, kilka liści mięty, 2 łyżki tymianku, oliwa

Przygotowanie:
Buraki czyścimy szczoteczką, a następnie nacieramy oliwą i tymiankiem. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w 175 st.C. Pozwalamy im ostygnąć w folii, a gdy osiągną temperaturę pokojową obieramy i kroimy w cienkie plasterki na szatkownicy. Plasterki układamy ciasno na talerzu, a na środku tworzymy górkę z rukoli. Na wierzch sałaty układamy pokrojony w kostkę ser, który posypujemy posiekaną w bardzo drobną kostkę papryką. Sok z limonki i oliwę energicznie mieszamy z poszatkowanymi drobno liśćmi mięty, odrobiną soli i pieprzu. Tym orzeźwiającym dressingiem polewamy sałatkę, na koniec oprószając wszystko świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5