Dziś coś z ryb, czyli zapiekanka ze szczupaka

2015-04-28 15:58:07(ost. akt: 2015-04-28 16:00:11)
Polecam pyszną i prostą w wykonaniu zapiekankę ze szczupaka według starego i sprawdzonego mazurskiego przepisu.
Składniki:
1 szczupak (ok. 80dag), kilka ziemniaków, 1 szklanka kwaśnej śmietany, masło, szałwia, sól, pieprz

Sposób wykonania:
Rybę podzielić na porcje, oprószyć solą oraz pieprzem i wstawić do lodówki. W międzyczasie obrane ziemniaki pokroić w plastry i obgotować w osolonej wodzie przez kilka minut. Następnie rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypać szałwią i ułożyć plastry ziemniaków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Po około 15 minutach pieczenia zalać całość śmietaną.

Smacznego :)

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5