Gotowanie z Panem Adamem

2015-02-20 08:51:25(ost. akt: 2015-02-20 08:52:22)

Autor zdjęcia: Szkoła Podstawowa w Krutyni

W ramach ubiegania się o certyfikat Zielonej Flagi uczniowie i nauczyciele Szkoły Podstawowej w Krutyni w roku szkolnym kontynuują cykl spotkań pod hasłem „Gotowanie z Panem Adamem”, który ma na celu łączenie ruchu i aktywnego spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu ze zdrowym odżywianiem się.
Każde wyjście wiąże się z pokonaniem czterech kilometrów pieszo z kijami trekkingowymi z Krutyni do Gałkowa i z powrotem. W restauracji Państwa Potockich czeka na nas szef kuchni - Pan Adam Słowik pod kierunkiem, którego sami przygotowujemy zdrowe i pożywne posiłki.
W pierwszym semestrze, który upłynął nam pod hasłem „Pierogi” uczniowie Szkoły Podstawowej w Krutyni odwiedzili „Restaurację Potocki” cztery razy przygotowując kolejno:
•19 wrzesień 2014 r. – pierogi z twarogiem, mozzarellą i parmezanem w pomidorach - nikt się nie spodziewał, że będą takie smaczne.
•2 październik 2014r. – Pan Adam zaskoczył nas pomysłem na danie – francuskie ślimaki, czyli zawijasy z ciasta francuskiego z farszem do wyboru z szynką parmeńską i warzywami, z suszonymi pomidorami, cebulką, kukurydzą i wszystkim, co pomysłowość kucharzy podpowie oraz na słodko z brzoskwiniami i mozzarellą. Przekąska udała się znakomicie i wszystkim smakowała.
•27 listopad 2014r. – ugotowaliśmy wigilijne pierogi ze szpinakiem i łososiem – dla wielu z nas była to niespotykana kombinacja smaków.
•15 styczeń 2015r. –tarta z pieczonym łososiem i warzywami – idąc za ciosem dalej delektowaliśmy się smakiem łososia, tym razem w nowej odsłonie.
Do wszystkich posiłków podajemy soki ze świeżych wyciskanych owoców.
Spotkania w kuchni Restauracji Potocki dają nam dużo radości, możemy sami sprawdzić się w działaniu w kuchni, do której zwykle z rezerwą dopuszczają nas nasze mamy, aby później sprawdzić się podczas wykonania niektórych dań w domu. Przygotowujemy produkty z zachowaniem zasad higieny, dobieramy składniki zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania się, aby w równowadze w naszej diecie znajdowały się warzywa, nabiał, ryby i inne produkty. Kiedy wszystko jest gotowe wspólnie zasiadamy do degustacji – każdy nakłada tyle jedzenia ile chce zjeść, aby się nic nie marnowało. Zapraszamy do posiłków wszystkich, którzy są z nami, w ten sposób uczymy się dzielić z innymi. Regularne spotkania mają na celu zmianę naszych nawyków żywieniowych. W drugim semestrze czekają na nas nowe niespodzianki kulinarne.
SP Krutyń

• tylko ciekawe informacje


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając na mragowo.wm.pl w ramkę "ZAŁÓŻ PROFIL", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony. Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij tutajProblem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie Ewa Dolińska-Baczewska

Podziel się informacją:

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: spkrutyn

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5