Smaki Warmii i Mazur na plaży w Starych Jabłonkach

2022-06-05 20:54:29(ost. akt: 2022-06-05 21:29:18)

Autor zdjęcia: Barbara Chadaj-Lamcho

Na plaży w Starych Jabłonkach sezon turystyczny otworzył niedzielny Festiwal Kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni. Zaprezentowano to, co jest u nas najsmaczniejsze...
Grzyby, ryby, dziczyzna, sery i wszystko to co można zebrać z naszych pól i lasów, by pysznie przyrządzić na talerzu. Głównym tematem spotkania w Starych Jabłonkach było jedzenie. Czy wiecie, że lebioda jest bogata w białko, witaminę A, C i minerały? Nazywana chłopskim szpinakiem, dobrze przyrządzona smakuje nawet lepiej...

Ale Warmia i Mazury kojarzy się głównie rybami, grzybami i dziczyzną. O tych smakach mówili głównie zaproszeni goście, wspominając przy tym kuchnię swoich mam i babć. Spotkania z nimi poprowadzili Karol Okrasa i Aleksandra Grysz.

A na stoiskach rozstawionych na plaży Hotelu Anders gospodarstwa ekologiczne, koła gospodyń i producenci lokalnej żywności prezentowali swoje wyroby. Raj dla smakoszy i dodatkowo wspólne przyrządzanie zupy rybnej. Dla chętnych rejs statkiem Żeglugi Ostródzko-Elbląskiej, na scenie występy zespołów. Do tego znakomita słoneczna pogoda. Początek lata można uznać za smaczny i udany.

Organizatorem Festiwalu Kulinarnego Mazury Zachodnie od kuchni, współfinansowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego była Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna w Ostródzie.


Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5