Pierogowy konkurs w "Rolniku". Smakowicie zapachniało świętami...
2016-12-07 12:00:00(ost. akt: 2016-12-07 16:35:21)
Jak Święta Bożego Narodzenia, to muszą być pierogi. W Zespole Szkół Rolniczych im. W. Witosa w Ostródzie odbył się w środę konkurs gastronomiczny, którego tematem przewodnim były właśnie pierogi.
Tradycyjne grzybowe i z kapustą, albo ze szpinakiem, z wymyślnymi pastami lub na słodko i w polewie czekoladowej. Uczniowie dali upust fantazji pierogowo - świątecznej i wyszły z tego całkiem fajne przysmaki. Czasami zaskakujące, ale zawsze pyszne.
— Celem naszego konkursu jest propagowanie sztuki kulinarnej, rozwijanie zainteresowań i umiejętności uczniów, a także zamiłowania do zawodu — mówi organizatorka konkursu Sylwia Jursza odpowiadająca w szkole za naukę zawodu. — Do konkursu, który organizujemy co roku, przystąpiło teraz dziesięć zespołów. Ich zadaniem było przygotowanie pierogów.
W konkursie wzięli udział przyszli technicy, kucharze i cukiernicy z klasy I Zasadniczej Szkoły Zawodowej, klas I-IV Technikum Gastronomicznego oraz klasy III Technikum Technologii Żywności.
Jury oceniło pracę uczniów i wyłoniło zwycięzców. Pierwsze miejsce zajęły pierogi Katarzyny Prociak i Łucji Jefimow, drugie zajęły Daria Łukasik i Laura Kirwiel, trzecie Jessica Stawska i Weronika Demczuk, a czwarte Joanna Wiśniewska i Julia Flaszyńska.
Więcej o pierogach i towarzyszącym im konkursie na najpiękniej przystrojony stół przeczytacie w piątkowym wydaniu Gazety Ostródzkiej.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w naszej galerii, mogą być inspirujące przy przygotowaniach świątecznych w naszych domach :)
Źródło: Gazeta Olsztyńska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez