Smacznie, zdrowo i wszystko według dawnych przepisów

2015-04-23 10:59:07(ost. akt: 2015-04-23 11:01:06)

Autor zdjęcia: Grzegorz Czykwin

Lokal ma dwa poziomy i ponad 400 metrów powierzchni. Zjeść tam można śniadanie, obiad i deser. Wszystkie dania są zdrowe i ekologiczne. Wczoraj na starówce otworzono Spiżarnię Warmińską.
Lokal znajduje się przy ul. Lelewela 4. Ta wyremontowaną kamienica na olsztyńskiej starówce ponownie ożyła. Na parterze Spiżarni Warmińskiej znajduje się piekarnia, delikatesy i restauracja, w której od godz. 9 można zjeść śniadanie z ciepłym pieczywem. W piekarni stoi duży piec opalany drzewem, a do wypieku tradycyjnego chleba na zakwasie czy bagietek używana jest ekologiczna mąka z lokalnych gospodarstw.

To nie wszystko, ponieważ na półkach w słoikach stoją konfitury, m.in. z cytyryny z imbirem, powidła z orzechami włoskimi, koktajle z truskawki i banana, a nawet ketchup z dyni z pomarańczą. Wszystko pod marką Spiżarnia Polska, która jest właścicielem Spiżarni Warmińskiej.

Drugi poziom został przeznaczony na klasyczną restaurację, w której od godz. 12 można zjeść obiad i skusić się na pyszny deser. W delikatesach będzie można kupić jedzenie, produkowane pod marką Spiżarnia Warmińska i produkty dostarczane od niszowych producentów z regionu, np. ryby w marynacie, miody czy sery z gospodarstw agroturystycznych.

— Przygotowaliśmy specjalne menu śniadaniowe w godz. 9-12, które składa się z pięciu posiłków — mówi Piotr Sikorski, prezes spółki Spiżarnia Polska. — Stworzyliśmy menu pełne smaku i smak, który, mamy nadzieję, że zostanie zaakceptowany przez naszych klientów.
Menedżerem restauracji jest Sylwia Hiszpańska. To ona próbowała wszystkich dań i produktów, zanim trafiły do oficjalnego menu Spiżarni Warmińskiej. — Podczas rozmów najczęściej słyszę, że restauracja ze zdrową i ekologiczną żywnością jest strzałem w dziesiątkę, że czegoś takiego w Olsztynie do tej pory nie było — mówi pani Sylwia.
A jakie posiłki zaproponuje szef kuchni nowego lokalu? — Będzie można u nas zjeść schab w sosie buraczanym czy plince warmińskie, podawane także jako śniadanie lub deser, a na śniadanie trafią też ekologiczne jajka — wylicza Rafał Sobaszek. I dodaje: — Menu obiadowe to kilka stałych pozycji, które będą się zmieniać w zależności od świeżych składników, jakie zostały zakupione.

Produkty do spiżarni dostarczają lokalne gospodarstwa. Część z nich posiada nawet tzw. certyfikaty. Tak więc... — ...w Spiżarni Warmińskiej jest smacznie zdrowo, a wszystko według dwóch zasad: eco slow food i tradycyjnej kuchni warmińskiej w nowoczesnym wydaniu — stwierdza Piotr Sikorski.
Wczorajszemu otwarciu Spiżarni Warmińskiej towarzyszyła wystawa dzieł sztuki.


mp

Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5