Studenci Wydziału Nauki o Żywności UWM z sukcesami w Europejskim Konkursie Sensorycznym
2025-05-01 14:00:00(ost. akt: 2025-04-30 13:43:32)
Rozpoznać i ocenić produkty mleczarskie po smaku i zapachu – w tym specjalizują się studenci z Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa UWM, którzy po raz kolejny zostali wyróżnieni w Międzynarodowym Konkursie Sensorycznym EUROPEL.
Tegoroczna edycja Europejskiego Konkursu Sensorycznego EUROPEL odbywała się w dniach 9-12 kwietnia w holenderskim Alkmaar. Produkty mleczarskie należało ocenić w różnych kategoriach, używając zmysłów węchu, smaku oraz wzroku. Były to: masło, mleko, gouda cheese, cumin gouda oraz sery kozie. Były one celowo zmodyfikowane – miały np. odrobinę zjełczały posmak czy pachniały sianem. Zadaniem studentów było to wyczuć i swoje oceny wpisać do arkusza kalkulacyjnego.
Najwyższe miejsca zajęli ci, których ocena była najbliższa tej wystawionej przez jury składające się z ekspertów.
Studenci z UWM wśród najlepszych w Europie
Dwa drugie miejsca (za ocenę masła oraz sera cumin gouda) zajęła Izabela Kalwejt. Ponadto zespół w składzie: Anita Grabowska, Izabela Kalwejt i Anastazja Olzacka zajął trzecie miejsce w klasyfikacji drużynowej.
— Jestem bardzo zadowolona z osiągniętych wyników. Uważam, że poziom był bardzo wysoki, a zdobycie dwóch drugich miejsc przy takiej konkurencji to duże osiągnięcie — mówi Izabela Kalwejt, studentka studiów magisterskich na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka, członkini Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa.
Wyniki zdobyte przez studentów Wydziału Nauki o Żywności są powodem do wielkiej dumy, ponieważ przyszło im zmierzyć z bardzo mocną stawką liczącą około 50 osób. W Europejskim Konkursie Sensorycznym biorą udział prestiżowe i posiadające dużą tradycję uczelnie kształcące w zakresie technologii mleczarskich – m.in. z Włoch, Hiszpanii, Holandii, Rumunii czy Francji.
Zespół z UWM liczył pięć osób, a w jego skład wchodzili: Izabela Kalwejt, Klaudia Moczulska, Anita Grabowska, Anastazja Olzacka oraz Damian Szablak. Opiekunami byli dr inż. Marika Bielecka oraz dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM, którzy czuwali także nad merytorycznym przygotowaniem studentów do konkursu.
Wydział Nauki o Żywności może poszczycić się mianem lidera w prowadzeniu badań naukowych dla wielu branż przemysłu spożywczego, a w szczególności mleczarskiego. O produktach mleczarskich „szytych na miarę” piszemy w najnowszym wydaniu „Wiadomości Uniwersyteckich”. Z kolei prof. Jarosław Kowalik wraz z dr inż. Adrianą Łobacz zajmują się modelowaniem bezpieczeństwa produktów żywnościowych (w tym mleczarskich), wpisując się w aktualny trend dbania o zdrową i wartościową żywność.
źródło: UWM / Marta Wiśniewska / red.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez