W Kurzętniku powstał „Tradycyjny Sad” [ZDJĘCIA]

2021-05-24 09:08:16(ost. akt: 2021-05-24 09:13:12)

Autor zdjęcia: nadesłane

Jak zaplanowali, tak zrobili. Sad posadzony, pozostaje czekać na owoce tej uczniowskiej inicjatywy.
W ramach uzyskanego grantu, uczniowie Szkoły Podstawowej im. Władysława Jagiełły w Kurzętniku, założyli szkolny sad. Projekt adresowany był głównie do młodzieży, ponieważ wiedza na temat umiejętnej uprawy i walorów zdrowotnych owoców tradycyjnych odmian jest szczególnie potrzebna wśród młodego pokolenia.

Biorąc udział w tego typu projektach, uczniowie zdobywają informacje z zakresu zdrowego i ekologicznego stylu życia oraz świadomie wybierają wartościową żywność. Celem projektu jest również szeroko pojęta edukacja na temat przyjaznego środowisku sposobu pielęgnacji drzew oraz wzbogacenie zasobów genetycznych i bioróżnorodności na ziemiach polskich.

Udział uczniów w konkursie polega na wypełnieniu zadań przewidzianych w dwóch etapach projektu. Głównym z nich jest założenie na ogólnodostępnym terenie mini sadu składającego się z tradycyjnych odmian czereśni oraz roślin towarzyszących.


Drzewa zostały posadzone w Kurzętniku przy alejce nieopodal stadionu sportowego. Sad składa się z pięciu drzewek czereśni dwóch odmian: Hedelfińskiej i Buttnera, a także kilku krzewów miododajnych: suchodrzewu, derenia kwiecistego oraz śnieguliczki białej. Rośliny znajdują się w towarzystwie posadzonych jesienią lip drobnolistnych, więc w przyszłości utworzą cenne pożytki pszczele.

— Nasz sad będzie stanowił również żywą pracownię edukacyjną, w której uczniowie będą mogli poznawać walory charakterystyczne dla starych odmian drzew owocowych. Mamy również nadzieję, iż będzie on impulsem dla innych sadowników do uprawy tradycyjnych gatunków drzew — mówi Jarosław Roszkowski — Zachęcamy do zakładania przydomowych, ekologicznych sadów, ponieważ stare odmiany są bardziej odporne na mróz, choroby oraz szkodniki. Nie wymagają również chemicznych zbiegów pielęgnacyjnych, są więc bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Owoce czereśni zawierają tłuszcze, białka, węglowodany, błonnik, kwasy organiczne i witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 i B12, C, E, K) . Stanowią również bogate źródło minerałów takich jak: chlor, cynk, fosfor, magnez, miedź, siarka, sód, jod, wapń i żelazo. Korzystnie wpływają również na układ krążenia oraz funkcjonowanie nerek i tarczycy.

W przygotowaniach i założeniu sadu brali udział dyrektorzy szkoły, pracownicy obsługi, nauczyciele oraz uczniowie. Opiekunami zespołu projektowego, składającego się z kilkunastu uczniów klas: 5, 6, 7 i 8, są nauczyciele biologii i chemii: D. Majewska-Torba i A. Leśniewska.

red.al nowemiasto@gazetaolsztynska.pl

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B