Zasada 80/20: co to takiego?

2022-10-31 12:00:00(ost. akt: 2022-10-30 19:59:47)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Jak jeść, nie rezygnując ze swoich ulubionych produktów i nie tyć? Czy to jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Odpowiedni sposób żywienia gwarantuje nam spożywanie ulubionych produktów bez potrzeby rezygnowania z diety.
Zasada 80/20 jest wybawieniem dla wszystkich osób, które nie chcą narzucać sobie zbyt dużych i niepotrzebnych restrykcji żywieniowych. Pozwala nam ona jeść od czasu do czasu takie posiłki i produkty, które sprawiają nam przyjemność i które uwielbiamy. W tej zasadzie poza gamą naszych ulubionych produktów, królują w naszym menu te zdrowe i nieprzetworzone. 80% diety powinny zapewniać nam zdrowe, zbilansowane i odżywcze pokarmy, a pozostałe 20% pozostaje na produkty rekreacyjne, których spożycie, mimo wszystko powinniśmy ograniczyć.

Wiadomo, że pokarmy takie jak słodycze czy słone przekąski są smaczne, ale przede wszystkim są one w dużej mierze szkodliwe. Ich nadmierne spożycie wywołuje gamę chorób cywilizacyjnych, które zwyczajnie odpowiadają za ogromne osłabienie jakości naszego życia, a niekiedy również za jego nagłą utratę. Zdrowe odżywianie gwarantuje nam prawidłowe wyniki badań. Jednak w diecie potrzebujemy również produktów rekreacyjnych, za którymi po prostu przepadamy i które chcemy czasami jeść, a więc zasada 80/20 sprawdza się tutaj idealnie.

Przykładowe 80% diety:
-Jaglanka ze śliwką i skyrem
-Kanapki żytnie z wędzonym łososiem, sałatą i rzodkiewką
-Jajecznica, grahamka, rukola i pomidory suszone
-Makaron z cukinią
-Szaszłyk drobiowy, ryż curry i sałatka grecka
-Sałatka z tuńczykiem
-Krem z białych warzyw z pestkami dyni

Przykładowe 20% diety
-Chipsy ze znajomymi
-Kebab po ciężkim dniu
-Piwo do meczu
-Pizza w weekend
-Tort z okazji urodzin przyjaciółki
-Deser kawowy na spotkaniu z mamą

Zasada 80/20 pozwala (nawet na diecie) normalnie żyć, wychodzić na miasto, spotykać się ze znajomymi, cieszyć się magią świąt bez zbędnego myślenia o kaloriach i analizowaniu składu wszystkich produktów znajdujących się na naszym talerzu. Jednak te 20% diety nie powinno dostarczać nam ogromnej ilości kalorii, należy wszystko spożywać z umiarem. Zjedzenie całej pizzy i wypicie 4 piw kilka razy w tygodniu zaburza całe nasze tygodniowe żywienie. Dlatego powinniśmy rozważnie podchodzić do tego jaka ilość jedzenia znajdzie się w naszych 20% menu i nie tylko, bo pozostałe 80% jest równie ważne.

Obliczenie ilości posiłków przypadających na podział zasady 80/20 wygląda następująco:
Przy spożywaniu 5 posiłków w ciągu dnia 80% naszej diety to 28 posiłków, natomiast 20% pozostaje dla 7 posiłków.
Przy spożywaniu 4 posiłków w ciągu dnia 80% naszej diety to 22-23 posiłki, natomiast 20% pozostaje dla 5-6 posiłków.
Przy spożywaniu 3 posiłków w ciągu dnia 80% naszej diety to 16-17 posiłków, natomiast 20% pozostaje dla 4-5 posiłków.
Nie jest powiedziane, że musimy się sztywno trzymać tych 20%, czasami w ciągu jednego tygodnia może być to mniej przetworzonego jedzenia, a czasami trochę więcej. Powinniśmy się kierować swoimi potrzebami oraz zasobami czasu jakie mamy w danym tygodniu. Nasze żywienie może być elastyczne. Pamiętajmy, że to nie my jesteśmy dla diety, to ona jest dla nas, a więc powinna być dostosowana do naszego planu dnia i potrzeb. Najważniejsze jest to, by nasze żywienie opierało się przede wszystkim o nieprzetworzoną żywność, taką jak warzywa, owoce, mięso, nabiał, produkty pełnoziarniste.

Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska, dietetyk oraz psychodietetyk efektywnie działający na Instagramie @aleksandrakobylanska. Autorka książek oraz artykułów popularnonaukowych, a także mówca konferencyjny. Na swoim instagramowym profilu dzieli się swoją wiedzą, pasją oraz świetnymi przepisami kulinarnymi.




2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5